Legea sănătăţii, în dezbatere publică

0

Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Principala modificare vizează introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate, o verigă suplimentară între furnizorii de servicii medicale şi CNAS. Sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate se va păstra în aceeaşi formă.

“O schimbare esenţială în sistem va fi  legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, care va aduce elemente de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor, şi care va stimula inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

O altă modificare de substanţă priveşte posibilitatea spitalelor de a se reorganiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau de societate comercială. La momentul actual, sistemul spitalicesc consumă peste 50% din bugetul din sănătate.

Noua structură ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de acţiune la toate nivelele, de la personal (inclusiv salarizarea diferenţiată) pană la structură şi dotare, menţinând însă proprietatea la nivelul instituţiilor publice (există însă şi varianta ca acolo unde se doreşte să fie atraşi noi parteneri sub diferite modalităţi care astăzi nu sunt posibile).

“Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apare medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primăria vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală”, a declarat ministrul Ritli Ladislau.

Noul proiect legislativ prevede creearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate (ANCIS), ca o structură în coordonarea MS, care va contribui atât la eficientizarea utilizării resurselor din zona medicamentului, precum şi în ceea ce priveşte monitorizarea calităţii serviciilor medicale, în vederea eficientizării acestor domenii.

La elaborarea documentului au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale, ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Proiectul va fi   transmis, pentru puncte de vedere, către toate organizaţiile din sectorul sanitar sau interesate de acest domeniu, inclusiv Colegiul Medicilor din România, sindicate, asociaţii de pacienţi.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.