Legea sănătății trebuie să țină seama de expertiza profesioniștilor din sistem, dar și de suportabilitatea cetățenilor

0

Legea sănătății trebuie să țină seama de expertiza profesioniștilor din sistem, dar şi de gradul de suportabilitate şi acceptabilitate al cetăţenilor, au spus reprezentanţii medicilor şi farmaciştilor în timpul discuțiilor organizate de Ministerul Sănătății cu privire la reorganizarea sistemului sanitar, menționând că doresc o participare reală la dezbateri. Aceştia au adăugat că problema privat-public va fi determinată de filosofia sistemului, urmând să se stabilească în ce măsură statul își va asuma responsabilitatea socială și în ce măsură aceasta va reveni cetățeanului, fapt stabilit în funcţie de pachetul medical de bază.
Ministerul Sănătăţii a demarat, astăzi, seria de dezbateri pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Prima întâlnire a avut loc cu profesioniştii din sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România şi Colegiul Medicilor Dentişti din România.
“Scopul acestor consultări va fi acela de a cunoaşte aşteptările tuturor celor implicaţi în funcţionarea sistemului sanitar, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile în legătură cu acest subiect. Principalele teme şi principii de la care pornim discuţia au rămas aceleaşi, şi anume ponderea sistemului privat în sistemul de asigurări de sănătate, organizarea spitalelor cu principalul scop ca personalul medical să nu mai fie personal bugetar, dar şi controlul calităţii serviciilor medicale. Sunt mai multe variante care pot fi luate în discuţie.Vom propune fiecărui participant la discuţii un chestionar cu toate aceste variante şi vom vedea care este varianta care va fi acceptată în procentul cel mai mare”, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Consultările vor continua în lunile următoare, conform calendarului afişat pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, la adresa www.ms.ro, se menționează în comunicatul de presă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.