Libby Gitenstein, soţia ambasadorului SUA, de vorbă cu liceenii despre vaccinare

0

Libby Gitenstein, soția ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a făcut o vizită studenților de la liceul bilingv George Coșbuc din București pentru a discuta despre importanţa vaccinării în rândul elevilor, cât și despre pericolele asociate refuzului vaccinării, cum ar fi recenta epidemie de pojar și rubeolă din România.

D-na Gitenstein, ea însăși asistentă medicală, a vorbit despre importanța vaccinării în lume.

“Vaccinurile salvează viețile a peste 3 milioane de oameni în fiecare an, și previn suferința inutilă și bolile a peste un milion de oameni în fiecare an. Un exemplu șocant este faptul că în timpul primului război mondial, viețile secerate de o simplă epidemie de gripă au fost mai numeroase decât victimele de război. Este doar un exemplu pentru a înțelege dimensiunea acestei probleme. Din fericire, astăzi avem vaccinuri pentru cele mai multe dintre bolile care s-ar putea transforma în epidemii; tot ce mai trebuie să facem este să convingem oamenii să le folosească. Prevenția a fost dintotdeauna mai ieftină – și cu siguranță mai puțin dureroasă – decât tratamentul”, a spus d-na Gitenstein.

D-na Gitenstein a fost însoțită de Peter Chordas, ofițer medical la Ambasada SUA, care a subliniat: “Putem reduce dramatic rata de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de exemplu, prin vaccinul împotriva HPV. Milioanele de femei care s-au vaccinat confirmă faptul că este un vaccin sigur – mai sigur, de fapt, decât este pentru o persoană să traverseze strada”.

D-na Gitenstein a subliniat că România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului de col uterin – boala cauzată de Human Papilloma Virus (HPV) – care poate fi prevenită prin vaccinare. Peter Chordas a adăugat că “peste 80% din femeile din România au fost expuse la Human Papilloma Virus, ceea ce înseamnă că și pentru o fată care abia și-a început viața sexuală și a avut un singur partener riscul de infecție este deja incredibil de mare”.

Elevii au fost foarte interesați de subiect, de modul în care virusul HPV se poate transforma în infecție, despre cum se poate face vaccinul anti-HPV și despre metodele actuale de tratament pentru cancerul de col uterin disponibile în România.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.