Lista de compensate, actualizată cu 17 medicamente fără echivalent terapeutic

0

Lista de medicamente compensate şi gratuite va fi actualizată în luna mai, după şase ani în care nu suferit schimbări, cu 17 medicamente fără echivalent terapeutic – medicamente orfane – costurile urmând să fie suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele necesare sunt prevăzute în bugetul acestui an. O actualizare semnificativă este anunţată pentru toamnă.

“Pentru prima dată în ultimii şase ani lista cu medicamente se va actualiza. Începând cu luna mai vom compensa un număr de 17 medicamente orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor ce suferă de forme rare ale unor boli precum cancer, epilepsie, boli endocrine, leucemie şi boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esenţiale pentru ca aceşti pacienţi să poată trăi”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Acesta a precizat că o nouă evaluare a listei de medicamente compensate va avea loc în perioada următoare, urmând să fie abrogat Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.724 din 2013, care aproba criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse în lista de medicamente compensate. Noua evaluare, care se va face la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale, ar urma să prevadă criterii clare şi transparente, care trebuie să ţină cont de nevoile pacienţilor, de eficienţă, predictibilitate şi sustenabilitate, şi să permită şi delistarea unor medicamente anterior compensate.

“Ordinul nu a inclus criterii de excludere din listă a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au făcut evaluarea aveau rol decizional, şi nu consultativ. Voi revoca acest ordin şi am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor  şi directivelor europene în vigoare, astfel încât în toamna acestui an toţi asiguraţii să beneficieze de o listă pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Noul proiect de HG care modifică şi completează HG nr. 720 din 2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor cu prescripţie medicală compensate sau gratuite va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, urmând să intre în vigoare după realizarea tuturor procedurilor de transparenţă decizională şi dezbatere publică.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.