Manualul inimii – prevenția bolilor cardiovasculare într-o carte pentru publicul larg

0

„Manualul inimii”, semnat de un colectiv editorial condus de prof. emerit dr. Dumitru Zdrenghea, șeful secției de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca va fi lansat în ajunul Zilei Mondiale a Inimii, sărbătorită anual pe 29 septembrie.

Cartea conține informații prezentate într-o formă accesibilă publicului larg despre sănătatea inimii, o mare parte dintre capitole fiind dedicate prevenției bolilor cardiovasculare. Aspecte medicale precum: ateroscleroza, dislipidemiile, colesterolul și trigliceridele, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea și obezitatea morbidă, măsurarea tensiunii arteriale și recuperarea cardiovasculară sunt detaliate în paginile volumului.

Statisticile situează România pe locul 3 în Europa la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. Peste 60% dintre decesele înregistrate anual la noi în țară sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Principalele cauze responsabile pentru apariția a mai bine de 80% din aceste afecțiuni sunt alimentația nesănătoasă, fumatul și sedentarismul.

Prof. dr. Dumitru Zdrenghea deține titlul de „Profesor Emerit” al UMF Cluj-Napoca și distincția „Meritul Academic” al Academiei Române. Specialist în cardiologia intervenţională, hemodinamică și electrofiziologie endocavitară, este cel care a realizat primele ecocardiografii în Cluj și a implantat primele stimulatoare cardiace.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.