Medicament pentru refacerea coloanei vertabrale

0

Cercetătorii americani au dezvoltat un medicament care susține nervii coloanei vertebrale să crească și să se refacă după un accident. Studiul realizat pe șobolani și publicat în revista Nature arată că, prin tratamentul cu acest medicament, a putut fi restabilit un grad de mișcare și de control al vezicii urinare.

Afectarea coloanei vertebrale întrerupe fluxul continuu de semnale electrice de la creier către corp, ceea ce poate genera paralizie. Echipa de cercetători de la  Case Western Reserve University School of Medicine, Ohio, a explicat că țesutul cicatrizant care se formează pe rană, format din proteine care se comportă ca un adeziv, împiedică șira spinării să se refacă. Astfel, axonii nervoși, sunt prinși în acest adeziv dacă încearcă să depășească locul afectat.

Cercetătorii au injectat sub piele o substanță chimică, iar aceasta a trecut în șira spinării, întrerupând activitatea adezivului. „Ceea ce am văzut a fost cu adevărat remarcabil. Unele cazuri s-au recuperat atât de bine încât de-abia puteai spune că a existat o rană la nivelul coloanei vertebrale”, a spus cercetătorul principal, prof.  Jerry Silver. Acesta a adăugat că mai este nevoie de teste pe animale înainte de trecerea la studii pe om și că un tratament rezultat din această cercetare va lucra concomitent cu alte tratamente inovatoare cum ar fi transplantul de nervi și stimularea electrică.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.