Medicamente anti-cancer, folosite pentru tratarea gripei

0

Cercetătorii din cadrul Institutului pentru Medicină Moleculară Finlanda, împreună cu colaboratorii internaționali au dezvoltat o nouă metodă de screening celular care poate fi utilizată pentru identificarea unor posibile medicamente împotriva gripei. Primele rezultate nu s-au lăsat așteptate: echipa a descoperit două substanțe care ar putea fi folosite împortiva gripei – obatoclax și gemcitabină și au dovedit eficiența unui alt medicament – salifenilalamidă – împotriva gripei. Toate substanțele sunt agenți anti-cancer. Studiul a fost acceptat pentru publicare în Journal of Biological Chemistry și poate fi consultat online.

Medicamentele folosite până în prezent pentru tratarea virușilor gripei vizează proteinele virale, iar din cauza unei rate ridicate a mutațiilor, virușii dezvoltă rapid rezistență la tratament. Rezultatele cercetării oferă o bază pentru dezvoltarea următoarei generații de medicamente anti-virale și, în plus, pot fi utilizate ca instrumente chimice pentru studiul mecanismelor moleculare care au loc în interacțiunile virus-gazdă. „Un aspect interesant al studiului este că obatoclax, salifenilalamida și gemcitabina, toate fiind agenți anticancer dovediți sau aflați în cercetare, generează efecte antivirale la concentrații mult mai mici decât cele necesare pentru a determina moartea celulelor canceroase”, a spus conducătorul cercetării, Denis Kainov.

Este încă nevoie de cercetări pentru ca aceste medicamente să fie testate clinic și folosite în astfel de infecții. „Ne așteptăm ca, în viitor, acest tip de medicamente să întărească arsenalul terapeutic și să răspundă nevoilor societății privind focarele de gripă”, a spus Olli Kallioniemi, directorul Institutului pentru Medicină Moleculară Finlanda.

Proiectul de cercetare este un exemplu foarte bun de găsire a unor noi aplicații pentru medicamentele deja existente, economisind astfel timp și bani cu descoperirea de noi medicamente.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.