Medici din afara Uniunii Europene vor putea profesa în România

0

 

Medici din ţări terţe UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau medici beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa în cadrul sistemului sanitar românesc, conform noului proiect de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului  sanitar.

“Am avut solicitări ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa în sistemul sanitar românesc, dar legislaţia actuală nu ne permite angajarea acestora. Suntem conştienţi că nu putem stopa libera circulaţie a personalului medical, fenomen care se înregistrează la nivel global şi degeaba deblocăm posturi în sistem dacă nu are cine să le ocupe. Din această cauză încercăm flexibilizarea legislaţiei şi căutăm soluţii pentru diminuarea deficitului de personal. Considerăm că această măsură, împreună cu cea în care lăsăm spitalelor posibilitatea de autoguvernare şi retribuire a cadrelor medicale în funcţie de competenţă pot duce la diminuarea acestui fenomen”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, prevede faptul că se vor stabili criterii clare de acceptare a profesioniştilor. Acestea vor fi elaborate în colaborare cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, prin legislaţie secundară.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.