Medicii de familie semnează contractul cu CNAS

0

Medicii de familie vor semna contractele cu casele de asigurări de sănătate la începutul săptămânii viitoare, renunțând la proteste și deblocând astfel situația conflictuală legată de semnarea Contractului Cadru pe 2011. Astfel, vor putea depune dosarele pentru contractare, iar începând de marți toţi medicii de familie vor elibera reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite şi vor semna trimiteri către cabinetele medicilor de specialitate.

Președintele CNAS, Lucian Duţă, a salutat decizia medicilor de familie de a renunța la proteste: “Aş vrea să salut decizia medicilor de familie care au anunţat încetarea protestelor şi să mulţumesc medicilor care au semnat contractul-cadru indiferent de divergenţele din sistem. Adresez scuze tuturor medicilor corecţi din sănătate, dar acuzele se îndreptau către aceia care fraudeză sistemul, nu spre majoritatea celor corecţi”. Conform CNAS, circa jumătate dintre medici semnaseră contractul cadru.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, “reprezentanţii Patronatului Naţional al Medicilor de Familie şi cei ai Asociaţiei Medicilor de familie l-au informat vineri dimineaţă pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, că recomandă medicilor de familie să depună dosarele în vederea semnării contractelor”.

Conform președintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, situația s-a deblocat în urma garantării valorii punctului per capita și per serviciu și pe asigurat, ca urmare a unei promise rectificări bugetare în valoare de 50 de milioane de euro pentru medicina de familie.

În ceea ce privește cheltuielile făcute de pacienți pentru a-și procura medicamentele pe bani proprii atunci când medicii de familie nu au eliberat rețete gratuite și compensate, președintele CNAS a promis că va căuta cadrul juridic pentru a restitui banii pacienților.

Perioada pentru semnarea contractului cadru va fi prelungită cu cât va fi nevoie, iar contractele se vor încheia retroactiv începând cu 1 iunie. Președintele CNAS a precizat că va fi revăzut procentul acordat medicinei de familie astfel încât acesta să crească din 2012, o soluție provenind din creșterea numărului de contracte de muncă în urma noului Cod al Muncii. De asemenea, a anunțat că pregătește o nouă lege a clawbackului care să facă mai predictibil consumul de medicamente.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.