Organizaţia profesională a medicilor din ambulatoriu susţine, prin vocea preşedintelui său, dr. Cosmin Alexandrescu, necesitatea introducerii coplăţii in sistemul de sănătate din România, ca o soluţie la subfinanţarea cronică a acestui domeniu. “Coplata este un mijloc de a mai aduce un ban la un buget anemic. Guvernanții sunt conștienți că serviciile medicale din țara noastră sunt plătite mizerabil. Că subfinanțarea este cronică și nu are nicio legătură cu partidul politic care guvernează vremelnic. Singură sărăcia este perenă, precum și folosirea medicilor ca țapi ispășitori”, spune dr. Cosmin Alexandrescu, președinte al Asociației profesionale a Medicilor de Ambulatoriu, vicepreședinte al Alianței Pentru Sănătate din România, într-un comunicat de presă.
Acesta spune că, dat fiind nivelul redus al coplăţii, de 5 – 10 lei, aceasta nu va fi împovărătoare pentru pacienţi, nivelul fiind sub preţul unui pachet de ţigări sau al unei sticle de vodcă.
Însă asociaţia consideră că proiectul de lege referitor la coplată este perfectibil, mai ales pentru serviciile paraclinice şi spitale, propunând introducerea unor preţuri de referinţă.
“Totuşi, noul proiect de lege referitor la coplată nu se dovedește profesionist. Dacă în cazul medicinii de familie sau a ambulatoriului de specialitate proiectul este cât de cât sustenabil, în cazul paraclinicului și spitalelor este totalmente aiuritor. În aceste cazuri, se pot calcula destul de corect costurile serviciilor prestate, costuri care diferă însă de la un furnizor la altul. (…) Prețul poate varia de la simplu la triplu. O valoare fixă a coplății poate fi mare pentru unii, dar insuficientă pentru alții. Și în multe cazuri greu de suportat de către pacient. Probabil că ar fi mult mai corect daca în aceste cazuri s-ar folosi ca și în cazul medicamentelor prețuri de referință”, propune reprezentantul asociaţiei medicilor din ambulatoriu.