Medicii recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii sub doi ani

0

 

Majoritatea medicilor români (87% dintre pediatri şi 81% dintre medicii de familie) recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii cu vârste până la 2 ani, afirmând că vaccinarea este sigură (93% dintre pediatri şi 80% dintre medicii de familie), potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos Healthcare și prezentat de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013).  Ministerul Sănătății a anunțat că va introduce vaccinul pneumococic pentru întreaga cohortă de copii cu vâste până la 2 ani, în al patrulea trimestru din 2013.

Bolile pneumococice la copiii mici reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru pediatri și medicii de familie, urmate de rujeolă, gripa sezonieră și rubeolă, arată cercetarea. România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie. Totuși, doar 15% dintre părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan. Medicii români consideră că cel mai important motiv pentru care părinţii nu îşi vaccinează copiii este faptul că nu îşi permit vaccinul (73%) şi faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).

„Ministerul Sănătăţii pregăteşte procedura de licitaţie pentru achiziţionarea vaccinului pneumococic. Ne aflăm în faza de elaborare a caietelor de sarcini şi intenţionăm demararea procedurii la începutul lunii august, astfel încât în lunile noiembrie-decembrie să avem vaccinul necesar începerii vaccinării gratuite a copiilor în vârstă de până la doi ani, în cadrul programului naţional de imunizare”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

În România, unu din cinci copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi nu în ultimul rând epilepsie.

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) este o campanie iniţiată şi susţinută de mai multe ONG-uri care îşi propun să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit OMS.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.