Medicii si asistentele medicale din Portugalia au intrat in greva din cauza reducerii bugetului de sanatate

0

Medicii si asistentele medicale din Portugalia au intrat in greva pentru a protesta impotriva reducerilor la nivelul bugetului national de sanatate, potrivit bbc.co.uk. Ministrul sanatatii a avertizat ca aproximativ 4.500 de operatii si peste 400.000 de consultatii ar putea fi anulate in decursul celor 48 de ore cat va dura protestul. Spitalele au reprogramat consultatiile in avans, insa serviciile medicale de urgenta continua sa functioneze.

Guvernul portughez s-a angajat sa isi reduca deficitul bugetar ca parte a intelegerii cu FMI de acordare a unui imprumut de urgenta de 78 de miliarde de euro, incheiata in luna mai a anului trecut.

Sindicatele afirma ca masurile luate de guvern, care implica si cresterea costurilor din sistemul sanitar, ii vor afecta pe cetatenii cu venituri mici. De asemenea, personalul medical protesteaza si impotriva folosirii companiilor private pentru acoperirea serviciilor medicale din sistemul public.

Mario Jorge Neves, presedintele Federatiei Nationale a Medicilor a declarat, potrivit AFP, ca este convins de succesul grevei. „Mii de oameni nu mai au acces la ingrijirile medicale pentru ca nu isi mai pot permite preturile stabilite in ianuarie”, a spus Carlos Braga, purtator de cuvant pentru o asociatie de pacienti din Lisabona.

Portugalia a redus deja salariile in sectorul public si a crescut taxele pentru a diminua deficitul bugetar si a face fata crizei economice. O propunere de a reduce primele de vacanta si de Craciun pentru angajatii bugetari, emisa la inceputul lunii iulie, a fost declarata neconstitutionala. Pana in prezent, atat Uniunea Europeana, cat si Fondul Monetar International au apreciat progresele realizate de Portugalia, insa masurile de criza i-au afectat in special pe angajatii din sectorul public al caror venit a fost consistent redus, iar somajul se afla la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.