Practicarea meditației a redus cu 48% riscurile de survenire a unui atac de cord, atac cerebral sau a unui deces din diverse cauze, arată o cercetare publicată în jurnalul Asociației Americane a Inimii – Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, comparativ cu eficiența mai mică a cursurilor de educație pentru sănătate pe care le-a urmat o parte dintre participanții la studiu timp de cinci ani.
Practicanții meditației au reușit, de asemenea, să-și reducă tensiunea și au spus că se simt mai puțin stresați. În plus, cu cât mai des meditau pacienții, cu atât șansele de a duce o viață sănătoasă creșteau, au menționat cercetătorii din cadrul Colegiului Medical Wisconsin din Milwaukee, unde s-a desfășurat studiul.
“Am presupus că reducerea stresului prin gestionarea legăturii între minte și corp ar reduce rata de apariție a bolilor cardiovasculare”, a spus dr. Robert Schneider, conducătorul cercetării și directorul Institutului pentru Medicină Naturistă și Prevenție din Fairfield, Iowa. “Se pare că meditația transcendentală este o tehnică ce activează capacitatea naturală a corpului de a se reface și de a se întreține”.
La studiu au participat 201 persoane cu vârsta medie de 59 de ani și indicele masei corporale de aproximativ 32 (valoarea de la care subiectul se consideră obez). Aceștia au urmat fie un program de reducere a stresului prin meditație, fie un curs de educație pentru sănătate. Aproape 60% dintre participanți au luat medicamente pentru reducerea colesterolului, peste 70% luau aspirină, iar 38% din grupul care a practicat meditația și 43% din cel care a participat la cursul de educație pentru sănătate erau fumători.
Cercetătorii au evaluat starea de sănătate a participanților la începutul studiului, la trei luni de la intrarea în program și apoi la fiecare șase luni pentru a monitoriza indicele masei corporale, dieta urmată, aderența la program, tensiunea arterială și eventualele spitalizări cauzate de afecțiuni cardiovasculare.
Au fost înregistrate 52 de incidente medicale pe parcursul studiului, inclusiv deces, atac de cord sau atac cerebral. Dintre acestea 20 au avut loc în grupul de meditație, iar 32 la nivelul grupului de educație pentru sănătate. Pe de altă parte, tensiunea a fost redusă cu 5 mm Hg, iar sentimentele de furie și enervare au scăzut la participanții din grupul de meditație.
Ambele grupuri au demonstrat schimbări pozitive la nivelul consumului de alcool și al practicării exercițiilor fizice, iar grupul care a urmat meditația a arătat o înclinație către reducerea fumatului, deși nu erau diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește greutatea, practicarea sportului sau alimentația.
“Meditația poate reduce riscurile care favorizează bolile de inimă atât la persoanele sănătoase, cât și la cele diagnosticate cu astfel de afecțiuni. Cercetarea asupra efectului meditației asupra bolilor cardiovasculare este întemeiată, astfel încât medicii pot prescrie această metodă ușoară și practică pentru reducerea stresului pacienților”, a spus dr. Schneider.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.