Melanomul, cel mai frecvent întâlnit la tinerii cu vârsta între 25 și 29 de ani

0

Melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă dezvoltată de om, este cel mai frecvent întâlnită în rândul adulţilor tineri cu vârsta între 25 și 29 ani, a spus Prof. Dr. George Sorin Țiplică, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, în cadrul întâlnirii organizate de MSD România, în cadrul platformei de informare„Împreună pentru viață”.

În topul celor mai frecvent întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12. Tumoră malignă produsă prin multiplicarea anarhică a melancocitelor, melanomul se poate dezvolta atât dintr-o aluniţă preexistentă (30% dintre cazuri) cât și de la nivelul unui tegument aparent sănătos.

“Melanomul este usor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber. De aceea, toate campaniile de avertizare a populaţiei sunt binevenite pentru că instruirea face ca depistarea melanomului să fie făcută în stadii iniţiale. Totodată, elementele de protecție  sunt la îndemână: haine cu țesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecție solară de minim 15) și expunerea cu moderație la soare”, declară Prof. Dr. George Sorin Țiplică. Mai mult, diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizează cu o acurateţe de 70% iar folosirea dermatoscopiei crește această acuratețe cu 25-30%.

Nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subțiat, factorii poluanţi agresivi existenți în aer și expunerea la soare (al cărei efect este sumativ de la o expunere la alta) pe perioadă îndelungată favorizează dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar și consultul dermatologic cel puțin o dată pe an.

Printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea melanomului se numără: factorul genetic (există risc sporit de apariţie a melanomului dacă pacientul are rude de sânge – părinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumoră malignă), prezența a mai mult de 50 de aluniţe (la persoane care prin expunere la soare mai mult se ard decât se bronzează), precum şi existenţa de arsuri solare severe în copilărie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.