În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, incidenţa acestei afecţiuni fiind de 15 cazuri la 100.000 de locuitori anual. Cei mai afectaţi sunt copiii de vârstă mică. Societatea Română de Pneumologie susţine comportamentul preventiv în lupta cu meningita, alăturându-se proiectului iniţiat de The Confederation of Meningitis Organizations „Join Hands”, creat cu obiectivul de a face cunoscut pericolul acestei boli. 24 aprilie este ziua mondială împotriva meningitei, acest an fiind al doilea an în care este sărbătorită această zi.
„În lume, dar şi în România, meningita bacteriană reprezintă o boală extrem de gravă prin rata mare de mortalitate şi prin sechelele neurologice severe. Cele mai semnificative sunt surditatea, retardul mental şi/sau motor, convulsiile. Populaţia cea mai expusă este reprezentată de copiii antepreşcolari (0-3 ani) la care apărarea antiinfecţioasă este insuficient maturată”, a declarat prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.
Meningita este o inflamaţie a meningelui de etiologie variată (bacteriană, virală, fungică, etc.). Meningita bacteriană se instalează brusc şi este însoţită de un tablou clinic caracterizat prin febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, fotofobie, cefalee chinuitoare, somnolenţă, vărsături. Progresiv, starea generală se agravează, pacientul devine comatos şi apar crizele de convulsii. La sugari, tabloul clinic se instalează rapid, fiind oarecum diferit: modificări ale stării generale cu perioade de somnolenţă alternând cu agitaţie extremă (plâns inconsolabil), vărsături, febră sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii. “În faţa unei infecţii severe, cu o rată semnificativă de mortalitate şi morbiditate, se impune intensificarea prevenţiei. În acest sens, cea mai eficientă modalitate este imunizarea prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât copiii, în primii cinci ani de viaţă, nu dispun de o apărare antiinfecţioasă solidă.”, a adăugat prof. Doina Pleşca.