Ministerul Sănătății a oprit vaccinarea bebelușilor împotriva tuberculozei, după apariția unor reacții adverse grave

0

O echipă de experți ai Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) va realiza o evaluare independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei, arată un comunicat al Ministerului Sănătății. Zece bebeluși între două și patru luni cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) importat din Danemarca sunt internați la Institutul “Marius Nasta” din Capitală. Alți 50 de copii au fost tratați pentru aceleași probleme în ultimele luni. Până la finalizarea evaluării, vaccinările vor fi sistate.
“Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut astăzi o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maxim două săptămâni. Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea temporară a vaccinării BCG.

“Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”, a spus Raed Arafat.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătății şi este gratuit.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.