Ministerul Sănătății va achiziționa un stoc de medicamente pentru evitarea disfuncționalităților în cadrul Programului Național de Oncologie

0

Trei categorii de medicamente pentru tratamentul cancerului pot genera disfuncționalități, însă nu este vorba de o criză a citostaticelor, a afirmat Ministrul Sănătății Ladislau Ritli în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a adăugat că, în perioada următoare, Ministerul va achiziționa, din fondurile alocate de  Guvern,  o cantitate de medicamente care să constituie un stoc ce poate fi utilizat în cazuri de disfucţionalitate a programului de oncologie.

“Am identificat şi vom identifica în continuare disfuncţionalităţile care pot să apară în derularea Programului Naţional de Oncologie. Nu este o criză a medicamentelor citostatice, aşa cum se vehiculează. Sunt trei categorii de medicamente care pot genera disfuncţionalităţi şi pentru care am stabilit un plan de măsuri”, a declarat Ladislau Ritli.

Ministrul Sănătăţii a precizat că medicamentele care fac parte din protocoalele terapeutice, în special cele oncologice, dar care au un preț foarte mic și nu prezintă interes comercial din partea furnizorilor, motiv pentru care nu sunt aduse pe piața românească, vor fi procurate prin compania de stat Unifarm, asftel încât să nu mai existe disfuncţionalităţi în tratamentul bolnavilor.

Medicamentele care dau prețul de referință, dar care nu se găsesc pe piață în cantitate suficientă pentru a acoperi cererea, creând nemulțumiri în rândul pacienților vor fi eliminate din listele de compensate şi gratuite, astfel încât alte medicamente care există pe piaţă să dea preţul de referinţă, iar pacienţii să beneficieze gratuit de medicația necesară.

În cazul medicamentelor unice, cu un singur producător, care se încadrează în categoria medicamentelor esențiale, pentru care nu există alternativă terapeutică, a fost pus la punct un plan prin care se vor încheia contracte cost-volum cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin care să se asigure cantitatea necesară şi continuitatea tratamentului.

Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că derularea Programului Naţional de Oncologie depinde nu numai de resursele financiare alocate, dar şi de managementul unităţilor sanitare, lanţul de producţie-distribuţie –comercializare şi prescripţia medicală. De asemenea, Ladislau Ritli a subliniat că bolnavii beneficiază de tratament gratuit în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

Anual, aproximativ 80-90.000 de bolnavi fac tratament cu medicamente citostatice. Suma alocată în 2012 pentru derularea Programului Naţional de Oncologie este de peste 836 de milioane de lei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.