Ministerul Sănătății va avea o direcție de achiziții publice

0

Guvernul a aprobat astăzi înființarea Direcţiei de achiziţii publice în cadrul Ministerului Sănătății, departament care va avea în atribuţii organizarea licitaţiilor naţionale, potrivit unui comunicat al instituției. Săptămâna trecută a fost aprobat cadrul legislativ care permite Ministerului Sănătăţii organizarea de licitaţii centralizate.

“Decizia de astăzi înseamnă încă un pas pe care îl facem pentru organizarea licitaţiilor de la nivel naţional. Am transformat departamentul de achiziţii într-o unitate puternică, în care vor lucra 15 oameni”, a declarat Raed Arafat, Ministrul Sănătăţii. Până la demararea procedurilor de achiziţie centralizată, spitalele vor continua să facă achiziţii pentru această perioadă, de două-trei luni, dar nu pe termen lung, a menționat Ministrul.

“Prin această nouă abordare, urmărim reducerea preţurilor pentru produsele pe care le cumpărăm. Este ştiut faptul că dacă achiziţionezi o cantitate mai mare de produse, preţul scade. De asemenea, urmărim creşterea competiţiei între producători şi importatori, dar şi să eliminăm situaţiile în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente şi material sanitare ale spitalelor”, a spus săptămâna trecută Raed Arafat.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Sănătății a fost desemnat unitate de achiziții centralizată care va încheia acorduri-cadru, în numele şi pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua Ministerului Sănătății și reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel, Ministerul Sănătăţii va organiza achiziţii la nivel naţional pentru unele medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale, tipul produselor urmând a fi stabilit prin ordin de ministru.
Raed ARAFAT a subliniat faptul că Ministerul Sănătăţii va realiza procedurile de licitaţie în mod transparent. Înaintea licitaţiilor, se are în vedere organizarea unor conferinţe cu ofertaţii pentru a studia şi a face propuneri pentru caietul de sarcini.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.