Modificarea genetică a unei bacterii – noua armă împotriva bolii somnului

0
Oamenii de știință afirmă că au găsit o modalitate de a contracara Tripanozomiaza africană, numită și „boala somnului” folosind o bacterie împotriva parazitului purtat muștei țețe, cea care transmite afecțiunea la oameni, potrivit unui articol publicat în jurnalul Microbial Cell Factories și preluat de BBC.
Experții din cadrul Institutului de Medicină Tropicală din Antwerp, Belgia, au modificat bacteriile aflate în intestinele, mușchii și glandele salivare ale muștei țețe, programându-le să atace parazitul care generează boala somnului.
Medicamentul folosit cel mai frecvent pentru tratarea bolii somnului este un derivat al arsenicului, dezvoltat cu mai mult de 50 de ani în urmă, însă tratamentul este foarte dureros și de multe ori fatal. Între 5 și 20% dintre cei tratați decedează din cauza complicațiilor generate de medicamentul injectat.
Așadar, oamenii de știință caută alternative. Echipa din cadrul Institutului de Medicină Tropicală a descoperit că bacteria Sodalis glossinidius existentă în corpul muștei poate fi folosită pentru a desfășura un atac din interior. Modificarea genelor bacteriei a determinat-o să elibereze fragmente de anticorpi, numite nanocorpi, împotriva parazitului tripanozom. Cercetătorii speră ca, după mai multe cercetări, să poată produce nanocorpi specifici care să ucidă sau să blocheze dezvoltarea tripanozomului.
„Acesta este un concept promițător. Mai departe, scopul va fi dezvoltarea unei toxine administrabile, nu neapărat un nanocorp, care să genereze activitate anti-tripanozomială în corpul muștei”, a spus dr. David Horn din cadrul Școlii Londoneze de Igienă și Medicină Tropicală.
Deși numărul oamenilor infectați cu boala somnului a scăzut datorită diagnosticării mai eficiente și a tratamentului existent, în 2010 au fost totuși înregistrate mai mult de 7.000 de noi cazuri.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.