Numarul de cazuri de boli profesionale s-a redus in ultimii ani, in 2011 inregistrandu-se o scadere cu 13% a imbolnavirilor profesionale, fata de aceeasi perioada a anului precedent, arata cel mai recent raport al Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.
Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au inregistrat in industria prelucrătoare (54%), în ramura transport şi depozitare (14%) şi în industria extractivă (10,5%). Judetele cu cea mai mare morbiditate profesionala in 2011 au fost Bucureşti, Prahova şi Argeş, variatiile fiind explicate prin diferentele nivelului de industrializare intre judete, prin tipul de industrie specific fiecarei regiuni, precum si prin faptul ca unele judete nu au medici specialisti de medicina muncii la nivelul directiilor de sanatate publica.
Pe primul loc în structura morbidităţii s-au situat bolile profesionale provocate de suprasolicitarea aparatului locomotor, acestea mentinandu-se la un nivel similar celui din 2010, situatie aflata in concordanta si cu tendintele mondiale. Silicoza înregistrează o scădere ca număr total de cazuri şi se situează pe locul al doilea în structura morbidităţii. În scădere sunt si cazurile de hipoacuzie şi surditate profesională (situate pe locul trei), în timp ce azbestoza înregistrează o creştere şi ocupă locul patru, potrivit raportului. De asemenea, numărul cazurilor de boli profesionale provocate de expunerea la zgomot a scăzut cu aproximativ 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Raportul subliniaza si preocuparea medicilor de medicina muncii pentru identificarea aparitiei unor noi boli profesionale determinate de alte noxe decât cele „tradiţionale”.