MS cere soluţii de la companiile farmaceutice pentru acoperirea TVA-ului pentru lista de compensate

0

Ministerul Sănătăţii se află în discuţii cu principalii producători de medicamente pentru găsirea unei soluţii de creare a unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate şi “aşteaptă ca furnizorii să vină cu propuneri constructive în acest sens, astfel încât noua listă să poată intra în vigoare de la 1 aprilie 2014”, se arată într-un comunicat dat publicităţii cu prilejul zilei de 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

“Toate gândurile mele se îndreaptă astăzi către pacienţii bolnavi de cancer, cărora, prin intermediul asociaţiilor de pacienţi, doresc să le transmit că Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent în politicile publice pe care le-a promovat şi în dorinţa sa de îmbunătăţire a Programului Naţional de Oncologie şi, totodată, continuarea investiţiilor pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate, creşterea accesului la tratamente inovative şi la servicii de paliaţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii anunţa anul trecut că intenţionează să avem în acest an trei programe etalon, pentru cancer, transplant şi diabet. În acest sens va fi organizată Agenția Națională de Programe, care va avea ca atribuții principale managementul programelor naționale de sănătate. Programul Național de Oncologie este direct legat de actualizarea listei de compensate, în condiţiile în care o parte semnificativă dintre medicamentele noi reprezintă tratamente inovative pentru boli grave, inclusive pentru cancer.

În acest an, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se focalizează asupra demontării “miturilor” despre cancer, şi anume:

Mitul 1: Nu este nevoie să vorbim despre cancer

Mitul 2: Nu există semne sau simptome pentru cancer

Mitul 3: Nu pot face nimic în privinţa cancerului

Mitul 4: Nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer.

Potrivit MS, o treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos şi eliminarea factorilor de risc – alcoolul, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.