MS susține specializarea și reconversia profesională a asistenților

0

Asistentul medical are un rolul important  în echipa medicală și în procesul de îngrijire al pacienților, dar și în cel de consiliere și informare a acestuia, a afirmat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, într-un comunicat de presă cu ocazia Zilei Internaționale a asistentului medical (12 mai). Aceasta a subliniat că, în ultima perioadă, au scăzut semnificativ cererile de certificate de conformitate necesare exercitării profesiei peste hotare, ceea ce ar putea indica o scădere a numărului de asistenți medicali români care pleacă în străinătate.

”După una dintre cele mai importante măsuri luate în ultimii doi ani in sistemul medical,  creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali din spitale, am continuat măsurile prin care urmărim asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar și  reducerea exodului acestor profesioniști. Astfel, continuăm  programele de specializare pentru  reconversie profesională pentru asistenții generalisti si de pediatrie, am aprobat normele de organizare si desfășurare a programului de studii complementare în asistența de urgență”, se arată în comunicatul de presă respectiv.

Ministerul Sănătății a initiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializarile pentru asistentii medicali prin care se extinde lista specializarilor și se dă posibilitatea reconversiei profesionale a asistenților medicali, indiferent de nivelul de calificare.

În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătății a organizat întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din Statele Memebre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței la antimicrobiene, valorificarea inovației, și intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.