MSD colaborează cu Amgen, Incyte și Pfizer pentru evaluarea unei noi scheme terapeutice anti-cancer

0

Compania farmaceutică MSD (Merck) a semnat trei acorduri de colaborare clinică diferite cu Amgen, Incyte Corporation şi Pfizer pentru a evalua o combinaţie nouă a schemelor terapeutice cu MK-3475, agentul imunoterapeutic investigaţional anti-PD-1 al MSD, potrivit unui comunicat de presă.

„Oamenii de ştiinţă clinicieni din cadrul Merck intenţionează să cerceteze potenţialul inhibitorului nostru PD-1 într-o gamă largă de tipuri de cancer, atât în monoterapie, cât şi în combinaţie,” a declarat Dr. Roger M. Perlmutter, preşedinte Merck Research Laboratories. „Aceste noi colaborări cu Amgen, Incyte şi Pfizer subliniază determinarea noastră comună de a evalua scheme terapeutice de tratament, care au potenţialul de a furniza beneficii semnificative pacienţilor care suferă de cancer.”

Astfel, Pfizer şi MSD vor evalua în studii clinice de fază I/II siguranţa şi eficacitatea MK-3475 în combinaţie cu inhibitorul de kinază cu moleculă mică al Pfizer, axitinib (INLYTA®), la pacienţii cu carcinom celular renal şi, separat, MK-3475 plus PF-05082566 (PF-2566), un agent investigaţional imunooncologic, care ţinteşte receptorul uman 4-1BB în multiple tipuri de cancer.

Incyte şi MSD vor colabora în cadrul unui studiu de fază I/II controlat  randomizat, dublu-orb, placebo, pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea unei scheme terapeutice care combină MK-3475 cu agentul imunoterapeutic investigaţional al Incyte, INCB24360, un inhibitor de indoleamină 2, 3-dioxigenază (IDO), la pacienţii cu NSCLC (cancer pulmonar cu celule non-mici) metastatic recurent și tratat anterior, pe lângă alte tipuri de cancer avansat sau metastatic.

Amgen şi MSD vor evalua MK-3475 în combinaţie cu agentul imunoterapeutic oncolitic investigaţional al Amgen, talimogen laherparepvec, într-un studiu de fază I/II, la pacienţii cu melanom avansat netratat anterior. Separat, MSD a anunţat că va iniţia un nou studiu de fază I de “răspuns la tratament”, pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea monoterapiei cu MK-3475 în 20 de tipuri diferite de tumori solide PD-L1-pozitive, care nu au fost studiate anterior.

MK-3475 restabilește capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu celulele canceroase

Multe tumori sunt capabile să evite sistemul imunitar printr-un mecanism care exploatează proteina inhibitoare de control PD-1. MK-3475 este un agent imunoterapeutic investigaţional, înalt selectiv, anti-PD-1, menit să restabilească abilitatea naturală a sistemului imunitar de a recunoaşte şi ţinti celulele canceroase, prin realizarea în mod selectiv a blocării cu liganzi duali (PD-L1 şi PD-L2) a proteinei PD-1. Prin blocarea PD-1, MK-3475 permite activarea celulelor T ale sistemului imunitar, care ţintesc cancerul în special prin declanşarea sistemului imunitar.

MK-3475 este cercetat în 13 studii clinice, estimate să recruteze peste 4.000 de pacienţi cu peste 30 de tipuri de cancer, incluzând, printre altele: cancerul de vezică, colorectal, gastric, de cap şi gât, melanomul, cancerul pulmonar cu celule non-mici şi mici, renal, pancreatic, de prostată, mamar triplu negativ, HER 2-negativ şi receptor de estrogen pozitiv, afecţiuni ginecologice şi hematologice maligne. Se intenţionează realizarea de studii suplimentare atât referitoare la monoterapie, cât şi la combinaţiile cu alte tipuri de terapii anti-cancer. Pentru informaţii despre studiile clinice ale MSD, vă rugăm vizitaţi http://www.merck.com/clinical-trials/.

În aprilie 2013, Administraţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a desemnat MK-3475 ca terapie inovatoare („Breakthrough Therapy”) în melanomul avansat. MSD a anunţat în luna ianuarie iniţierea depunerii unei cereri de licenţă pentru produse biologice (Biologics License Application) pentru MK-3475 în melanomul avansat în Statele Unite. Compania se aşteaptă să finalizeze depunerea în prima jumătate a anului 2014.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.