Cercetătorii danezi au descoperit o mutație genetică prezentă la populația din Groenlanda care crește de zece ori riscul de dezvoltare a diabetului de tip doi. Studiul, publicat în revista Nature și citat de BBC News, aduce noi dovezi asupra faptului că genetica joacă un rol important în apariția diabetului, alături de alți factori cum ar fi stilul de viață, obezitatea și dieta necorespunzătoare.
Autorii studiului au afirmat că mutația s-a descoperit la aproape unu din cinci groenlandezi, însă nu a fost găsită la niciuna dintre populațiile europene, chineze sau afro-americane.
Mai multe afecțiuni într-una singură
“Am identificat o nouă genă asociată diabetului de tip 2 cu un risc foarte ridicat cauzat de rezistența la insulină în mușchi. Diabetul de tip doi nu este o singură boală, reprezintă mai multe afecțiuni într-una singură”, a spus Prof. Torben Hansen de la Universitatea din Copenhaga.
Prof Torben Hansen și colegii săi au căutat asocieri genetice cu diabetul de tip doi la 2.575 de persoane din Groenlanda; au descoperit că o mutație la nivelul genei numite TBC1D4, prezentă la 17% din populație, multiplica riscul. Spre deosebire de alte mutații descoperite până acum, aceasta cauzează probleme la reglarea nivelului de zahăr din sânge după masă.
Pe termen lung, astfel de cercetări ar putea ajuta la descoperirea unor modalități de prevenire a apariției bolii și de tratament, a spus Richard Elliott, reprezentantul Diabetes UK.
“Până când vom ști mai multe, menținerea unei greutăți normale, a unei alimentații sănătoase și a activității fizice regulate este cel mai bun mod de prevenire a diabetului de tip doi”, a spus Elliott.
Groenlanda
Populația Groenlandei este de doar 57.000 de persoane. Insula a trecut printr-o transformare rapidă de la o societate tradițională orientată spre vânătoare și pescuit la un stil de viață modern în care și-au făcut simțită prezența și multe afecțiuni ale țărilor vestice, la o rată tot mai ridicată. Diabetul de tip doi era cândva foarte rar pe insulă, dar a înregistrat o creștere dramatică în ultimii 50 de ani.