Ziua internațională a persoanelor cu scleroză multiplă, stabilită în ultima miercuri a lunii mai și sărbătorită în acest an pe 30 mai, a fost marcată de Societatea Română de Scleroză Multiplă prin lansarea unui program de asistență și informare dedicat pacienților cu această afecțiune. Programul de suport și conștientizare se desfășoară în 13 orașe, a spus Aurora Borșan, președintele Societății de Scleroză Multiplă din România.
Numărul pacienților cu scleroză multiplă din România este estimat, prin extrapolarea datelor din alte state europene, la circa 10.000, iar în Programul național pentru tratarea acestei afecțiuni sunt incluși 2300 de pacienți. “Avem aprobată o creștere de 100 de pacienți pentru acest an, dar sunt încă 600 de pacienți pe lista de așteptare”, a punctat Ovidiu Băjenaru, președintele Societății Române de Neurologie, subliniind beneficiile acestui program în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro, care a pornit de la zero acum 11 ani, dar care este încă finanțat mult sub necesități.
“Multă vreme am avut discuția dacă scleroza multiplă este sau nu o problemă de sănătate publică. Dacă ne uităm la incidență am fi tentați să nu fie, dar dacă ne uităm la ce face, pentru că e cea mai invaliantă boală a adultului tânăr, este o asemenea problemă”, a spus Ovidiu Băjenaru.
Vârsta medie de debut a sclerozei multiple e 30 de ani, iar tratamentul este foarte costisitor, astfel încât pacientul nu și-l poate permite în afara unui program național. “Netratată, scleroza multiplă reduce speranța de viață cu 7 – 10 ani, și afectează important calitatea vieții – la 15 ani de la debut peste 50% dintre pacienți își pierd independența la mers”, a subliniat Ovidiu Băjenaru.