NICE susţine un medicament pentru leucemie după ce producătorul a scăzut preţul

0

Conform British Medical Journal (numărul din 31 martie), NICE (The National Institute for Health and Clinical Excellence) a recomandat nilotinib (Tasigna) pentru tratamentul de primă linie al leucemiei cronice mieloide, după ce producătorul a convenit să reducă preţul pentru NHS (National Health System – sistemul naţional de servicii de sănătate din Marea Britanie).

În proiectul final al ghidului, NICE reafirmă şi utilizarea imatinib (Glivec) pentru tratamentul de primă linie al acestei boli rare care afectează anual în jur de 560 de persoane în Marea Britanie. Ambele medicamente sunt fabricate de Novartis.

Un al treilea medicament, dasatinib (Sprycel), fabricat de Bristol-Myers Squibb, nu a fost recomandat de NICE. Cu toate acestea, pacienţii care sunt în tratament cu dasatinib ar trebui să continue tratamentul, până când vor decide împreună cu doctorul că e momentul să-l oprească.

Tratamentul cu nilotinib costă 31 715 lire sterline pe an, presupunând că e vorba de administrarea a 300 de mg pe zi. Novartis a convenit cu Ministerul Sănătăţii britanic o schemă conform căreia nilotinib este disponibil la un preţ redus. Cuantumul reducerii este confidenţial. Doza standard de imatinib costă 20 000 de lire sterline pe an.

Andrew Dillon, directorul executiv al NICE, a spus că, deși nu sunt disponibile trialuri care să compare direct dasatinib și nilotinib, comisia a conchis, pe baza comparaţiilor indirecte, că dasatinib şi nilotinib ar putea fi considerate la fel de eficiente în tratarea leucemiei mieloide cronice. Ministerul britanic al Sănătăţii şi producătorul nilotinib-ului au convenit ca medicamentul să fie furnizat NHS-ului la un preţ redus.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.