Nici un pacient bolnav de cancer nu mai așteaptă tratament cu aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în urma ultimei întruniri a Comisiei de Hematologie și Oncologie fiind aprobate 1661 de inițieri de tratament. În prezent, peste 7500 de pacienți se află sub tratament cu medicamente care necesită aprobarea CNAS pentru decontare.
“În 2013 am avut cel mai mare buget pentru programul de oncologie din istoria CNAS și am avut mecanismul claw-back care a descurajat industria farmaceutică să stimuleze utilizarea de tratamente foarte scumpe. Nu este vorba de faptul că nu vor mai exista liste de așteptare, dar încercăm să păstrăm acest număr de pacienți tratați – 7500 – și să ne asigurăm că un număr tot mai mic de pacienți vor trebui să aștepte înainte să primească tratamentul”, a spus președintele CNAS, Cristian Bușoi, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a menționat că bugetul CNAS poate susține tratamentul celor 7500 de pacienți până la finalul anului cu o mică rectificare bugetară în luna noiembrie. Referitor la bugetul anului viitor, președintele CNAS a afirmat că va fi „cel puțin la nivelul lui 2014”.
Refacerea dosarului, responsabilitatea medicului curant
Dintre cele 1699 de dosare depuse la CNAS pentru luna septembrie, 87 au fost incomplete sau nu au corespuns criteriilor de aprobare. „Medicul curant este cel care trebuie să reînoiască dosarul în cazul în care acesta este respins și să refacă cererea pentru a se asigura că pacientul său are acces la tratament. De asemenea, medicul trebuie să găsească o terapie alternativă pentru fiecare pacient. CNAS a tratat 100.000 de oameni în spitale (față de 70.000 în 2008) cu ceea ce numim tratamente standard și asta reprezintă mai puțin de 10% din bugetul CNAS”, a spus Dan Jinga, coordonatorul Programului de Oncologie.
Crește numărul cazurilor de cancer în România
România se înscrie în tendința europeană de creștere a numărului cazurilor de cancer, însă nu există date specifice pentru țara noastră din lipsa unui registru oncologic. „Avem un registru oncologic care se află, însă, în faza pilot și intenționăm să îl dezvoltăm printr-un proiect cu fonduri europene”, a explicat Cristian Bușoi. Construcția întregului registru ar putea dura un an, un an și jumătate, a spus președintele CNAS, însă ar oferi medicilor curanți posibilitatea de a urmări on-line dosarele pacienților și ar ușura procesul de aprobare a tratamentelor.
- Dinamica bugetului anual pentru Programul Naţional de Oncologie:
- 2011 – 940.5 mil. lei
- 2012- 1.031 mil. lei
- 2013 – 1.061 mil. lei
- Tipuri de tratament pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice:
- tratamente care nu necesita aprobare şi se eliberează din spital ( 36 de medicamente, în general medicamente generice)
- tratamente cu aprobarea Caselor Judeţene (3 molecule)
- tratamente cu aprobarea CNAS: 14 molecule, dintre care Alemtuzumabumab nu a mai fost solicitat.