Nu există medicament fără grad de risc pentru cel mic în timpul alăptării, având în vedere că fiecare substanță este absorbită de organism diferit, în funcție de vârsta și greutatea copilului, de numărul de mese la sân, precum și de calea de administrare a medicamentului, avertizează medicii și producătorii de medicamente.
“Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru cel mic se numără sedativele, hipnoticele şi antidepresivele. Mămicilor le este interzis să ia aceste medicamente dacă alăptează. De asemenea aspirină poate determina insuficienţă hepatică la copil, mai ales în timpul unor viroze”, afirmă dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi.
Alte categorii de medicamente şi produse interzise mămicilor în perioada alăptării sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele, anticoncepţionalele şi toate suplimentele alimentare care conţin alcool, cum ar fi tincturile pentru creşterea poftei de mâncare. Mămicile trebuie să ştie că alcoolul se transmite într-un procent foarte mare în lapte şi de aceea consumul de alcool sau de produse care conţin alcool pe perioada alăptării este strict interzis, subliniază medicii.
“Recomandarea noastră pentru mamele aflate în această situaţie este să se adreseze medicului încă de la început, pentru a elimina orice îndoială şi pentru a obţine sfaturi autorizate. Pentru unele medicamente putem spune că este de ajuns prospectul care are indicaţii în acest sens, unele medicamente sunt total contraindicate, dar în mod clar orice medicament trebuie administrat cu precauţie. De aceea sfatul medicului este atât de important, pentru că doar el ştie dacă medicamentul se transmite sau nu în laptele matern şi implicit copilului”, afirma Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În principiu, sunt sigure medicamentele care sunt recomandate şi bebeluşilor, precum şi cele care au fost administrate în perioada sarcinii, precizează dr. Moraru. “Cel mai bine este să aveţi în vedere faptul că medicamentele nu sunt bomboane şi să consultaţi medicul înainte de a lua orice pastilă, pentru binele dumneavoastră şi al copilului”, adaugă aceasta.
Dacă este medicația este absolut necesară, trebuie luați în considerare mai mulți factori care pot influența absorbția substanței în organism. Printre aceștia se numără vârsta copilului și gradul de dezvoltare ponderală: evident, copiii mai mari vor putea suporta mai uşor medicamentele consumate de mama; de obicei, e mai importantă greutatea copilului decât vârsta. Alți factori sunt legați de calea de administrare: medicamentele administrate intravenos ajung mai repede şi în cantități mai mari în lapte, de doză administrata: o doză mai ridicată va ajunge într-o cantitate mai mare la sugarul alăptat și de numărul de mese la sân al bebeluşului.