Noi medicamente gratuite pentru tuberculoză

0

Ministerul Sănătății a completat  cu nouă molecule noi lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienților în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Aceste medicamente s-au adăugat  celor 21 de denumiri comune internaționale (DCI) existente în Lista de medicamente gratuite și asigură astfel  accesul la tratamentele necesare tuturor pacienților, în condițiile în care  România nu va mai beneficia de finanțare externă pentru tratamentul tuberculozei, se arată într-un comunicat de presă. Anul acesta, Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei (24 martie) se desfășoară sub sloganul: „Dorință: Lideri pentru o lume fără tuberculoză! Puteți face istorie. Opriți Tuberculoza!”

“Vă asigur că lupta împotriva tuberculozei va continua.  Ca ministru al Sănătății, urmăresc  să asigur  un acces cât mai bun la diagnosticare și tratament corect  pentru toți pacienții afectați de  această boală. Și eu îmi doresc același lucru ca cel exprimat în slogan,  dar mai  doresc astăzi  să salut  activitatea societății civile care are un rol activ în prevenirea  răspândirii tuberculozei și în modul în care  populația percepe această afecțiune”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică.  Cu toate acestea, rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, ca urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecțiuni. Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România 2015 — 2020 (document aprobat de Guvernul României prin HG.121/2015) urmărește asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză și, în special, tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Scopul acestei Strategii este eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

De asemenea,  Ministerului Sănătății derulează Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei și finanțează activitățile de prevenire, supraveghere și control a tuberculozei realizate la nivelul unităților sanitare care implementează Planul Național de Tuberculoză. La sfârșitul anului 2016, în România, erau în evidență 12.790 cazuri noi de tuberculoză și recăderi, 10.738 de cazuri noi TB (54,5 la suta de mii de), dintre care 591 de cazuri noi la copiii mai mici de 14 ani și 576 cazuri de rezistenţă la medicamente. Aproape o mie de oameni au decedat din cauza tuberculozei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.