Noua taxă de clawback e nesustenabilă, spun producătorii

0

Industria de medicamente nu poate susţine taxa de clawback recent aprobată de către Guvern, care prevede ca diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată integral de producatorii de medicamente, este poziţia Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Producătorii exemplifică cu faptul că anul trecut suma alocată pentru medicamente a fost cu peste 1 miliard de lei mai mică decât necesar.

Potrivit ARPIM, versiunea aprobată ignoră soluţiile propuse de industrie, depăşirea bugetului urmând să fie suportată integral de către producători.

Taxa este nesustenabilă, spun producătorii, în condiţiile în care diferenţa între banii alocaţi şi consumul de medicamente se menţine, şi este în contradicţie cu nevoia crescută de acces la medicamente şi servicii medicale. În România alocarea bugetară pentru sănătate reprezintă doar 3,8% din PIB, media UE fiind de 8,6% şi cea a ţărilor africane de 5,9%. În acest an bugetul pentru medicamente este de 4,7 miliarde lei, în timp ce nevoia de medicamente este estimată la 6,1 miliarde lei.

,,În fiecare an, pe parcursul ultimului deceniu, statul a alocat un buget subevaluat pentru medicamente, contând pe rectificările bugetare ulterioare şi pe susţinerea producătorilor. Sperăm ca guvernul să înţeleagă că în actualul context economic acest lucru nu mai este posibil şi că este necesară stabilirea bugetului anual de medicamente pe baza nevoilor reale ale pacienţilor”, a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct al ARPIM.

Nou clawback se adaugă provocărilor cu care producătorii de medicamente se confruntă pe piaţa locală, legate de faptul că România are cel mai mic preţ de producător din Europa pentru medicamentele care se eliberează pe reţeta medicală, că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de patru ani, precum şi de termenele de plată care au depăşit termenul legal de 210 zile, ajungând în practică până la 330 de zile.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.