Numărul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, în creştere accelerată

0

Numărul total al persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale (BBI) a crescut de 5-10 ori în ultimii zece ani, conform estimărilor specialiştilor. Din cei 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în țară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale.

„Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuși, unii factori declanşatori ai bolii rămân necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni. Astfel, de la apariţia primelor simptome până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi”, spune preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, Prof. Dr. Mircea Diculescu.

La nivel mondial, mai mult de 5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care 3 milioane în Europa, în special în nord. Printre cele mai răspândite sunt Boala Crohn şi Rectocolita ulcero-hemoragică. Prevalenţa bolii continuă să crească în ţările din Sudul şi Estul continentului. Chiar dacă afectează persoane de toate vârstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, între 20 şi 30 de ani. În ultimii ani, incidența bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii şi adolescenţi. În cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasă întrucât afectează procesul de creştere şi dezvoltare.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată pe 19 mai, Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a lansat cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII. Cartea îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.