O nouă procedură de îngheţare a celulelor stem

0

Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang (Franţa) au implementat o metodă nouă pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sângele ombilical, astfel încât să poată fi obţinută cantitatea necesară unui transplant. Metoda se aplică înainte de stocare. Dr. Ivanovic şi colegii săi (Etablissement Français du Sang Aquitaine-Limousin), împreună cu o echipă de cercetători de la Cryo-Save, au demonstrat că celulele stem multiplicate pot fi îngheţate şi dezgheţate fără a fi afectată calitatea lor.

Este un pas important pentru succesul transplanturilor de celule stem la pacienţii pentru care sunt disponibile prea puţine celule stem. Succesul unui astfel de transplant este asigurat de un număr cât mai mare de celule, iar uneori cantitatea celulelor stem recoltate din sângele ombilical poate fi insuficientă.

Metoda va fi disponibilă şi în cadrul filialei locale a companiei de recoltare şi stocare celule stem Cryo-Save. Într-un comunicat al companiei se arată că toate probele de celule stem din sânge recoltate din România şi stocate la Cryo-Save sunt viabile, în timp ce – în 2011 – băncile româneşti au raportat oficial 1.175 de probe distruse şi deocamdată nicio probă eliberată. (http://www.transplant.ro/Statistici/EUROCET-HPC-2011.pdf).

Sângele ombilical este un depozit important de celule stem, care se pot transforma în diferite tipuri de celule umane, metoda fiind utilizată pentru tratarea anumitor tipuri de leucemie. Banca Cryo-Save a eliberat peste 100 de probe în clinici din Europa şi Statele Unite.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.