Compania Roche a lansat în România primul medicament destinat tratamentului personalizat al melanomului metastatic, Zelboraf (vemurafenib), un produs care a adus beneficii neașteptate în tratamentul acestui tip de cancer, astfel încât a fost dezvoltat în numai șase ani față de zece, media perioadei de dezvoltare a unui nou medicament.
“În medie procesul de dezvoltare a unei noi molecule este de zece ani, iar costurile se ridică la un miliard de euro. Pentru Zelboraf acest parcurs a fost de numai șase ani”, a punctat Dan Zamonea, director general Roche România.
Medicamentul, care se administrează oral, a fost înregistrat în Statele Unite ale Americii în 2011 și în Europa în februarie 2012. Roche s-a implicat în dezvoltarea acestui medicament din 2006.
Medicamentul este destinat tratamentului melanomului metastatic cu o anumită mutație genetică a unei proteine – BRAF V600 -, care determină aproximativ jumătate dintre cazurile de melanom malign. Mutația proteinei se diagnostichează cu un test produs tot de Roche. Tratamentul nu vindecă melanomul, însă crește durata de supraviețuire pentru una dintre cele mai agresive forme de cancer. “Tratăm exact pacienții care vor răspunde la tratament. (…) Motivul pentru care a fost înregistrat atât de rapid a fost răspunsul la tratament – riscul de progresie al bolii a scăzut cu 62%, riscul de deces a scăzut cu 30%, rata de răspuns a crescut de 8,4 ori față de chimioterapie, respectiv la 57%”, a declarat dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic București.
“Cu toate ca melanoamele reprezintă aproximativ 4% din formele de cancer de piele, determină 75% din decesele provocate de tumorile cutanate. În situația în care depistăm melanom avansat, cu metastaze, rata supraviețuirii scade foarte mult – la zece ani e sub 10%”, a spus prof. dr. Rodica Cosgarea, de la Spitalul Județean din Cluj-Napoca.
Jumătate din cazurile de melanom au ca leziune preexistentă alunițele, fiind importantă urmărirea acestora. Asimetria, marginile neregulate, culoarea neuniformă, dimensiunea de peste 5mm și evoluția în timp – creșterea acestora – reprezintă semnale de alarmă pentru apariția melanomului metastatic.
În România, la nivelul anului 2008, Organizația Mondială a Sănătății estima 70.262 de cazuri noi de cancer, numărul deceselor anuale prin cancer fiind evaluat la 46.301 cazuri. Numărul cazurilor de melanom sunt 903, iar numărul de decese 242. Astfel, rata incidenței este de 2,8/100.000, iar rata deceselor 1/100.000.
“Riscul de a face melanom este asociat cu expunerea intermitentă la soare. Riscul unei persoane de a face melanom se dublează dacă a avut mai mult de cinci arsuri solare în viață”, a explicat dr. Rodica Cosgarea.
Medicamentul nu este compensat și costă 40.000 lei pe lună. Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată de patru ani. Directorul general al Roche, Dan Zamonea, a precizat că numărul pacienților români cărora li se adresează noul medicament este evaluat 100 – 200 de persoane.
Roche aniversează în acest an 60 de ani de la primul medicament oncologic produs de companie, domeniu de cercetare care a devenit apoi predilect pentru compania farmaceutică elvețiană.