O posibilă nouă metodă de transplant a insulelor pancreatice

0

Reuniți la Simpozionul “Acad. Nicolae Cajal”, care în acest an s-a desfășurat odată cu proiectul SPER (Specializare pentru Performanță, Eficacitate și Răspuns în transplantul de organe) cercetătorii români de la Institutul Fundeni au anunțat că sunt implicați într-un proiect aflat în momentul de față în stadiu experimental, privind transplantul de insule pancreatice la diabetici.

Transplantul se bazează pe un dispozitiv care conține insule pancreatice de la porc care este implantat pacientului, acesta urmând să injecteze zilnic necesarul de oxigen al celulelor Beta – pancreatice, producătoare de insulină, a explicat prof. Irinel Popescu, coordonatorul proiectului din partea română, care este realizat în colaborare cu cercetători germani. Prof. Constantin Ionescu – Târgoviște a precizat că “dintre toate noile metode care au apărut pentru tratamentul diabetului”, aceasta i se pare “cea mai promițătoare”. Prof. Irinel Popescu a precizat că primele transplante se vor face în perioada imediat următoare, în una – două luni.  

Prof. Uriel Barkai, directorul companiei Islets Research (Israel) a dat detalii despre dispozitivul numit b-Air, o abordare revoluționară care poate conduce la pancreasul artifical. Dispozitivul are o membrană biologică ca funcționează ca un filtru de trecere a substanțelor chimice necesare insulelor – respectiv oxigen și glucoză – oferind în schimb protecție împotriva mecanismelor imunologice ale organismului. La un transplant al insulelor pancreatice, mecanismele imunologice ale organismului distrug insulele pancreatice transplantate în numai un an de zile.

Cu acest dispozitiv pacientul nu mai este nevoit să urmeze tratamentul cu insulină trebuind doar să injecteze oxigen în cantitatea necesara pentru 24 de ore. Aparatul s-a dovedit a fi o reușită în testele pe animale, și cercetătorii estimează că ar putea avea șanse mari de succes la oameni.

Diabetul a devenit un adevărat flagel, afectând zeci și sute de milioane de persoane la nivel mondial, iar numărul acestora se estimează că va crește accelerat.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.