Obligația gravidelor de a se prezenta periodic la medic pentru a nu pierde calitatea de asigurat, o soluție pentru reducerea mortalității infantile în România

0

 

Din 1990 până în prezent, rata mortalității infantile din România a scăzut semnificativ, de la 26,9 la 9,4 decese la o mie de nou-născuți vii. Cu toate acestea, țara noastră se clasează între țările europene cu o rată a mortalităţii infantile ridicată, respectiv de 9,4 la mie față de rata medie europeană de 4,1 la mie, potrivit datelor rezentate în cadrul workshopului “Program prioritar de sănătate publică în România: reducerea mortaliității infantile și a consecințelor prematurității”, organizat recent de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

 

În primul semestrul al acestui an, s-au înregistrat 938 de decese ale copiilor sub un an, în scădere faţă de perioada similară a anului 2011, când se raportau 971 de decese. În țară, rata deceselor infantile variază între o valoare minimă de 3,6 la mie și una maximă de 21,5 la mie.

 

„Aproape 40% dintre copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă maternităţile din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

 

În unele zone, mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate nu fac nici o ecografie în timpul sarcinii

Creșterea regularității cu care femeile însărcinate se prezintă la medic în primele luni de sarcină este una dintre soluțiile propuse de participanții la workshop: specialişti în sănătate publică, neonatologie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, endocrinologie şi reprezentanţi ai moaşelor şi asistenţilor medicali. În unele comunităţi, 22% din femeile gravide nu sunt în evidenţa unui medic de familie, iar 67% dintre acestea nu fac nicio ecografie în timpul sarcinii.

Sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor cu risc scăzut prin implicarea activă a moaşelor este soluția la o altă fațetă a problemei. Pentru sarcinile cu risc crescut identificate de aceştia, se doreşte dezvoltarea unei reţele piramidale de expertiză, formată din specialişti în obstetrică şi medicina materno-fetală care să preia din teritoriu îngrijirea gravidelor cu risc.

De asemenea, ar putea funcționa un sistem de servicii medicale în care pe lângă dreptul la asistenţă medicală, femeile gravide să aibă şi un minim de obligaţii, cum ar fi posibilitatea de a pierde calitatea de asigurat în cazul în care viitoarea mamă nu se prezintă la medicul de familie pentru luarea în evidenţă.

 

Bază de date cu nou-născuții prematur și cu greutate mică la naștere

Alte sugestii vizează aplicarea unui protocol standardizat pentru reanimarea în prima oră de viață în toate unitățile de urgențe care preiau nou-născuți, ceea ce va reduce riscul de handicap al nou-născuților prematur, dezvoltarea structurilor maternităților de nivel III care îngrijesc nou-născuți cu prematuritate extremă, dar si creșterea numărului de copii prematuri care se nasc în unități sanitare cu expertiză adecvată, prin dezvoltarea expertizei unităţilor sanitare de nivel II în a recunoaşte cazurile cu risc şi a organiza transport in utero a viitorilor prematuri. De asemenea, ar fi utilă crearea unei baze de date care să cuprindă toţi nou-născuţii prematur şi cu greutate mică la naştere, ce va fi completată de toţi medicii implicaţi în urmărirea copilului, accesabilă atât de către specialişti, cât şi de medicii de familie.

 

Organizaţia Salvaţi Copiii a preluat recomandările specialiştilor și va definitiva, pe baza lor, un document de poziţie ce va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.
În comunităţile în care s-a desfăşurat proiectul ”Fiecare Copil Contează” al Salvaţi Copiii în 2011 şi 2012 nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an. Programul a cuprins acțiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, prin informare şi educare, precum și prin asigurarea unei alimentaţii sănătoase ( donarea de suplimente nutriţionale) femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la cinci ani. “Salvaţi Copiii” a donat echipamente medicale maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternitaţii din Adjud (judeţul Vrancea) în valoare de peste 170.000 de lei, urmând ca, în cursul acestei săptămâni să facă o nouă donație maternităţii din Piatra Neamţ.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.