OMS, 2019: Scăderea ratei de imunizare, printre cele zece amenințări globale

0

Scăderea ratei de imunizare se află pe lista celor zece ameninţări globale în 2019, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se arată într-un comunicat de presă al companiei farmaceutice GSK, lansat cu ocazia Săptămânii Imunizării (24 – 30 aprilie).  Potrivit statisticilor, la nivel global există încă aproape 20 de milioane de copii nevaccinați, iar în România, potrivit Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală pentru diferite tipuri de antigene este sub nivelul de siguranță de 95%, recomandat de OMS.

” Imunizarea este modalitatea optimă prin care ne putem proteja pe noi înşine şi pe cei din jurul nostru de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Imunizarea susține prosperitatea comunităților deoarece, pe lângă asigurarea protecției individuale, vaccinurile au un rol esențial în prevenirea răspândirii bolilor în societate. Atunci când acoperirea vaccinală este mare, îi protejăm și pe cei vulnerabili: copii, bătrâni și adulți care nu pot fi vaccinați din motive medicale”, a spus Dana Constantinescu, General Manager GSK Pharma România.

Se estimează că în fiecare an vaccinarea are potențialul de a salva peste 6 milioane de persoane, unul dintre elementele cu cel mai mare impact în salvarea de vieți, alături de apa potabilă. Dincolo de prevenirea bolilor specifice, vaccinarea aduce beneficii economice, cu impact direct în bugetele pentru sănătate prin prevenirea bolilor care necesită tratamente costisitoare și scăderea numărului de zile lucrătoare pierdute din cauza îmbolnăvirii. Potrivit statisticilor, randamentul global anual al investițiilor în vaccinare este estimat la 12% -18%.

Zece ani de cercetare și până la 4,6 milioane de euro pentru un vaccin

Producția unui vaccin poate dura până la 24 de luni în cazul unui vaccin combinat care previne mai multe boli, în cadrul căruia sunt implementate şi respectate toate normele de calitate și siguranță necesare.  Pentru un singur vaccin au loc între 100 și 500 de controale de calitate pe parcursul procesului de producţie. Aproximativ 70% din timpul alocat procesului de producție a unui vaccin este dedicat controlului calității. Dezvoltarea cu succes a unui vaccin rezultă din zece ani de cercetare și dezvoltare și o investiție ce poate varia între 150 și 462 milioane de euro.

Compania GSK a dezvoltat de-a lungul timpului vaccinuri pentru 22 dintre cele 30 de boli actuale ce pot fi prevenite prin vaccinare. La nivel global, aproximativ 40% dintre copii primesc cel puțin unul dintre vaccinurile dezvoltate de GSK .

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.