OMS: A crescut numărul avorturilor fără asistență medicală specializată

0

Numărul avorturilor realizate la nivel mondial rămâne constant, 28 la mie, însă proporția intervențiilor care au loc fără asistență medicală specializată a crescut de la 44% în 1995 la 49% în 2008, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în jurnalul Lancet.
Avorturile desfășurate în condiții nesigure pentru sănătate, în afara spitalelor sau clinicilor, reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la decesul mamelor din întreaga lume, femeile devenind mai vulnerabile la infecții și hemoragii.
La nivelul țărilor în curs de dezvoltare, în special cele care impun legi stricte cu privire la avorturi, cele mai multe proceduri de acest gen sunt nesigure – în proporție de 97% în Africa, de exemplu. În America Latină, 95% dintre avorturi se realizează în condiții nepotrivite, procent care scade la 40% pentru Asia, 15% pentru Oceania și 9% pentru Europa.
În țările dezvoltate, proporția sarcinilor terminate printr-un avort a scăzut de la 36% în 1995 la 26% în 2008, în timp ce țările cu legi restrictive în această privință nu au înregistrat o scădere a ratei avorturilor, ci, dimpotrivă, o creștere, în anumite cazuri.
„Avorturile realizate în condiții nesigure sunt pe lista primilor cinci factori care contribuie la mortalitatea mamelor, cauzând unul din șapte-opt decese în 2008. Totuși, când această procedură se realizează cu asistența medicală potrivită, riscul de deces este neglijabil, ba chiar aproape de 14 ori mai mic decât la nașterii. Informațiile subliniază ceea ce știm de zeci de ani – că femeile care doresc să renunțe la sarcinile nedorite vor încerca să avorteze indiferent de riscuri”, a argumentat în Lancet prof. Beverly Winikoff, din partea unei organizații new-yorkeze care susține accesul femeilor la proceduri de avort în condiții de siguranță.
Studiul a fost parțial finanțat de Ministerul Britanic pentru Dezvoltare Internațională, iar Secretarul de Stat Andrew Mitchell, reprezentant al instituției a afirmat că numărul tot mai mare de avorturi realizate în condiții nepotrivite reprezintă o tragedie și că femeile ar trebui să poată decide asupra numărului de copii pe care îi doresc, o realitate inaccesibilă multora având în vedere că nu dispun de instrumentele planificării familiale. „În următorii patru ani, prin intermediul ajutorului britanic, zece milioane de femei vor primi acces la contraceptive moderne care vor împiedica apariția a milioane de sarcini nedorite”, a mai spus acesta, menționând că, potrivit studiului, în 2008, 86% dintre avorturile realizate au fost în țările în curs de dezvoltare și că aproape jumătate dintre avorturile din toată lumea au fost efectuate în condiții nesigure pentru sănătatea femeilor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.