OMS recomandă introducerea vaccinului anti-HPV în programele naționale de imunizare

0

Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent un document în care își exprimă poziția oficială privind vaccinarea împotriva HPV (human papillomavirus) care cauzează cancerul de col uterin. Este important ca includerea vaccinului anti-HPV în programele naționale de imunizare să se facă în condițiile în care prevenirea cancerului de col uterin şi a altor boli cauzate de HPV este o prioritate de sănătate publică,  introducerea vaccinului este fezabilă programatic, există finanţare sustenabilă şi sunt luate în considerare strategiile de eficienţă a costurilor vaccinării în ţară sau regiune.

„Vaccinurile anti-HPV trebuie introduse ca parte a unei strategii coordonate şi complete de prevenire a cancerului de col uterin şi a altor boli cauzate de HPV. Această strategie trebuie să includă o educare cu privire la reducerea comportamentelor care cresc riscul de dobândire a infecţiei cu HPV, instruirea agenţilor de sănătate şi informarea femeilor despre depistarea, diagnosticarea şi tratamentul leziunilor precanceroase şi cancerului. Strategia ar trebui să includă şi acces crescut la servicii de depistare terapeutice de calitate, la tratamentul cancerelor invazive şi îngrijiri paliative. Introducerea vaccinului anti-HPV nu ar trebui să submineze finanţarea pentru dezvoltarea sau întreţinerea programelor eficiente de depistare a cancerului de col uterin. Vaccinarea HPV este un instrument primar de prevenire şi nu elimină necesitatea depistărilor ulterioare, din moment ce vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor HPV cu risc ridicat. Trebuie căutate oportunităţi de a asocia introducerea vaccinului anti-HPV cu alte programe pentru tineri (de exemplu prin serviciile de sănătate pentru adolescenţi). Totuşi, introducerea vaccinării anti-HPV nu trebuie amânată din cauza faptului că alte intervenţii relevante nu pot fi implementate în acelaşi timp”, se precizează în documentul OMS.

În ceea ce privește eficiența costurilor vaccinurilor anti-HPV, informațiile furnizare de diverse țări arată că vaccinarea fetelor pre-adolescente este de obicei eficientă din punct de vedere al costurilor, în special în ţările cu resurse limitate în care măsurile alternative de prevenire şi combatere a cancerului de col uterin au o acoperire restrânsă.

Grupul de vârstă-ţintă recomandat de OMS pentru vaccinare anti-HPV include fetele cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani, înainte de începerea vieţii sexuale pentru că vaccinurile anti-HPV au eficienţa cea mai mare la persoanele care nu au fost expuse anterior virusului.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.