Operație laparoscopică în sistem 3D, în premieră în România

0

Chirurgii specialiști în laparoscopie au putut vedea, în premieră în România, avantajele în materie de vizibilitate pe care tehnologia 3D Full Definition le poate aduce în sala de operație, avantaje care se traduc, potrivit chirurgului prof. Cătălin Copăescu, directorul Delta Hospital, într-o rată mult mai redusă a eventualelor complicații pentru pacient și într-o extindere a posibilităților de intervenție prin laparoscopie. “Acest tip nou de vedere tridimensională poate fi adus în secțiile de chirurgie din țară, oferind un acces mai larg al chirurgilor la tehnica minim-invazivă în situații dificile, lărgind astfel gama operațiilor laparoscopice clasice”, a spus Cătălin Copăescu. Avantajul celei de-a treia dimensiuni constă din aprecierea exactă a profunzimii spațiului operator, comparativ cu tehnologia 2D, care necesita o perioadă mult mai mare de training pentru chirurgul specializat în laparoscopie.

“Odată cu apariția chirurgiei minim-invazive, în chirurgie s-a produs o revoluție, care a avansat cu pași mai lenți sau mai rapizi. Chirurgia robotică a însemnat o altă revoluție. Eu cred că viitorul în chirurgie va însemna o apropiere dintre cele două, o combinație între robotică și laparoscopie, astfel încât majoritatea intervențiilor vor putea fi realizate minim-invaziv”, a declarat prof. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.

Un avantaj important vizează și trainingul tinerilor chirurgi în laparoscopie, specialiștii prezenți apreciind că noua tehnologie scurtează curba de învățare și va oferi noilor generații de medici o nouă perspectivă asupra anatomiei.

Pe lângă vizionarea unor operații realizate deja la Delta Hospital cu vizualizare 3D, specialiștii prezenți au urmărit în direct, 3D, o operație de hernie realizată de Cătălin Copăescu.

Deși disponibilă de câțiva ani, tehnologia 3D nu a putut pătrunde în sala de operații decât odată cu reducerea costurilor și accesul pe scară largă a populației la aceasta.

Potrivit lui Nicolae Covaci, reprezentant al producătorului aparaturii Karl Storz în România, dotarea unei secții de chirurgie cu aparatură laparoscopică 3D costă între 100.000 și 150.000 de euro, funcție de operațiile care se au în vedere.

Domeniile care pot beneficia cel mai mult de noile tehnologii sunt ginecologia, urologia și abordul herniilor, o operație foarte frecventă, în special pentru bărbații de peste 60 de ani.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.