Pacienți cu boli inflamatorii digestive cuceresc cel mai înalt vârf din România

0

Trei pacienți cu boli inflamatorii digestive și o echipă de medici au decis să cucerească cel mai înalt vârf din România, vârful Moldoveanu (2.544 m) din masivul Făgăraș, într-un demers de a dovedi că acești pacienți, cu tratamentul adecvat, pot avea o viață normală.

„Am văzut acum câțiva ani un filmuleț în care pacienții cuceriseră Mont Blanc, și mi-am dorit asta și pentru România. Acum, în 2012, nu mai luptăm pentru supraviețuire, ci și pentru calitatea vieții pacienților”, a spus prof. Mircea Diculescu, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie. În România prevalența este de 2 pacienți la suta de mii de locuitori, în timp ce în vestul Europei este de 100 de pacienți la suta de mii de locuitori, ceea ce, ținând cont că există o corelație cu stilul de viață, ar însemna că ne putem aștepta la o creștere rapidă a prevalenței în următorii ani, consideră prof. Diculescu.

Acesta a precizat că băuturile carbogazoase, apa plată, alimentele tip fast-food, decongelarea și congelarea rapidă a alimentelor sunt incriminate ca factori favorizanți.

„Bolile inflamatorii intestinale sunt boli dificile, cu un tratament sever, cu efecte adverse majore și cu un impact puternic asupra vieții pacienților pe toate planurile vieții lor”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

În România sunt 5000 de pacienți diagnosticați cu bolile Crohn și rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care 1000 sunt înregistrați în Registrele Naționale, iar 250 primesc terapie biologică. (Delia Budurcă)

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.