Membrii Asociaţiei Diverta, reprezentând pacienţii cu transplant hepatic, vor să facă parte din Comisiile care decid în domeniul activităţii de transplant din Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după modelul forurilor similare din alte state europene, unde participarea pacienţilor ajunge până la 50%.
Pacienţii sunt îngrijoraţi de posibilitatea introducerii coplăţii la medicamentele imunosupresoare, aflate pe lista G, ceea ce i-ar putea face să plătească din buzunar sume importante în fiecare lună. ‘’Ele sunt gratuite în acest moment şi am dori să rămână gratuite, altfel ar trebui ca pacienţii să scoată câteva zeci de milioane de lei pe lună pentru plată, ceea ce este imposibil pentru un pacient care trăieşte în România”, a afirmat Crina Ştefănescu, preşedinta Asociaţiei Diverta, care reuneşte pacienţii cu transplant hepatic. În medie, medicaţia imunosupresoare pentru un pacient cu transplant de ficat ajunge lunar la 2400 lei, spune Doina Hrehoreţ, chirurg în echipa de transplant hepatic de la Spitalul Fundeni, condusă de prof. Irinel Popescu. “Sunt semnale destul de grave care vizează programul de transplant, şi mă refer la finanţarea lui. Nimeni nu neagă că un transplant consumă bani, dar sunt oameni care se întorc în câmpul muncii şi sunt plătitori de taxe. Anul trecut numărul de organe a fost mult mai mic, anul ăsta am realizat 29 de transplante în şase luni, e numărul maxim atins până acum. Nu mi se pare corect să treci pacienţii de azi pe mâine pe medicamente mai ieftine”, a declarat dr. Hrehoreţ. Aceasta a precizat că până acum nu au fost situaţii în care nu s-a făcut un transplant din lipsă de bani.
Deşi la modul declarativ şi Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, şi preşedintele CNAS, Nicolae Duţă, au spus că activitatea de transplant nu va fi afectată de probleme de finanţare, medicaţia imunosupresoare se regăseşte pe lista produselor care vor fi compensate pe clasă terapeutică, ceea ce înseamnă compensarea celui mai ieftin medicament din clasa respectivă. Pentru persoanele care au suferit un transplant hepatic, aceasta înseamnă fie trecerea pe un medicament generic, care, potrivit dr. Hrehoreţ, poate duce la rejetul grefei, fie plata unei coplăţi care poate ajunge la milioane de lei pe lună, conform lui Victor Zota, coordonator al Programului Naţional de Transplant. “Un pacient transplantat care nu-şi ia medicaţia pierde grefa. Unele medicamente nu au corespondent generic, iar noi folosim în România aceleaşi produse care se folosesc pentru operaţii similare în toată Europa, şi care ne asigură cele mai bune rezultate”, a spus Doina Hrehoreţ.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica