Pacientii, despagubiti mai repede in caz de malpraxis, conform proiectului noii Legi a Sanatatii

0

Asiguratorii din domeniul sanatatii vor fi obligati sa gestioneze cazurile de malpraxis si sa acorde si despagubiri morale, nu doar materiale, conform viitoarei Legi a Sanatatii, aflata in dezbatere publica. Aceasta propune reglementări noi la capitolul malpraxis care prevăd reducerea timpului în care pacientul poate fi despăgubit pentru o eroare medicală, dar şi scutirea personalului medical asigurat de a mai gestiona, direct, cazurile de malpraxis în care a fost implicat.

“Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat să acorde sume şi pentru despăgubirile morale, nu numai pentru cele materiale, aşa cum este situaţia în prezent. Am mai stabilit şi o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit. O altă noutate este aceea că, asigurătorul va avea obligaţia să propună rezolvarea neînţelegerilor mai întâi pe cale amiabilă”, a declarat, astăzi, Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia prezentării proiectului finanţat din fonduri europene – “Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie”.

Proiectul Ministerului Sănătăţii stabileşte cu exactitate care va fi responsabilitatea fiecărei instituţii în gestionarea cazurilor de malpraxis, fie că este vorba de spital, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii sau asigurator, reglementare care este confuză în acest moment.

Conform datelor furnizate de către preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astarastoaie, în cei zece ani în care personalul medical s-a asigurat pentru apariţia posibilelor cazuri de malpraxis, au existat doar cinci despăgubiri, prin care au fost despăgubite doar daunele materiale, fără cele morale, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.