Pacienții obțin încă o victorie în justiție

0

Curtea de Apel București a admis acțiunea în justiție a 19 pacienți – 18 cu cancer și părintele unui copil cu artrită idiopatică juvenilă – care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține asigurarea tratamentului medical gratuit.

Este a doua victorie după ce în luna iunie, alti șapte bolnavi au dat în judecată statul pentru a-l obliga să le ramburseze tardive cheltuielile. Din păcate, din cei 7 bolnavi trei, între care un tânăr de 19 ani, au decedat.

Prin sentința 3173 din 20 noiembrie 2014, Curtea de Apel București a admis acțiunea pacienților în integralitate. Potrivit legii, sentința este executorie imediat și trebuie pusă în aplicare de autoritățile statului.

”Este o victorie cu gust amar, pentru că pacienți sunt obligați să acționeze statul în justiție pentru a avea dreptul la viață. Autoritățile responsabile, deși au elaborat mai multe acte normative în vederea transpunerii Directivei Europene nr.89/1988, în fapt n-au facut altceva decât o tergiversare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de compensate”, a declarat Dan Cimpoeru, avocatul pacienților.

”Am câștigat pentru cei 19 pacienți un drept firesc, dreptul la sănătate. Avem informații că cel puțin 1.000 de pacienți din toată țara, pe diferite patologii cronice, sunt fără alternativă terapeutică, după încercarea schemelor de tratament aflate pe lista actuală de compensate”, spune Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților.

Promulgarea completă a listei de 140 de medicamente compensate a suferit mai multe amânări, în principal deoarece actualizarea listei presupune încheierea unor contracte cost/ volum pe noile medicamente, care ar urma să asigure autorităților un preț de achiziție mai mic pe anumite medicamente, corelat cu asigurarea unui anumit consum. Cât timp aceste contracte cost / volum nu sunt încheiate, actualizarea listei nu devine efectivă.

Alianța Pacienților face un apel către bolnavii interesați să se alăture acestui demers, datele de contact fiind email: contact@aliantapacientilor.ro sau telefon 0723.240.223.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.