Părinţii vor avea dreptul la o zi liberă pe an pentru a-și duce copilul la medic

0

Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor minori vor beneficia de o zi liberă pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului, potrivit unei hotărâri de guvern aprobate recent, la solicitarea Ministerului Sănătății.

Ziua liberă se va acorda unuia dintre părinţi, la alegere, în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic, se arată într-un comunicat de presă al MS. Părintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria răspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an, și nici nu se va solicita.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă  tot o zi lucrătoare  liberă pe an, ca și în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.