Parteneriat între Ministerul Sănătății și asociațiile de pacienți pentru elaborarea unei strategii de gestionare a hepatitiei C

0

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu și reprezentanții asociațiilor de pacienți – Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților și Marinela Debu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) au semnat astăzi un protocol pentru elaborarea unei strategii pe termen mediu de prevenție a apariției hepatitei C și de asigurare a accesului la tratament. Asociațiile de pacienți au lansat « Carta Albă a Hepatitei C în România – Probleme, Provocări și Răspunsuri 2013-2018 », un document elaborat de societatea civilă, care analizează situația răspândirii acestei afecțiuni, a problemelor cu care se confruntă pacienții, a efectelor bolii asupra economiei naționale și propune soluții sub forma unui proiect de strategie națională.

„Am decis să realizăm o relație instituțională între Ministerul Sănătății și asociațiile de pacienți și în fiecare lună să ne întâlnim, să stăm de vorbă – este un pas important în a identifica prioritățile”, a spus Eugen Nicolăescu. Ministrul a adăugat că, în perioada următoare își propune realizarea unui registru național pentru hepatitele virale, subliniind că prevenția este „foarte importantă la nivelul unei populații care nu are educație medicală”. „Avem nevoie de asociațiile de pacienți și de asociațiile profesionale ale medicilor, dar și de comunitățile locale. Sunt necesare evaluări foarte precise din partea medicilor pentru găsirea tratamentului cel mai adecvat, a unor scheme terapeutice care să se încadreze în bugetele pe care le avem. Nu putem inventa bugete sau fabrica bani. Datoria noastră este să evidențiem că pe anumite direcții trebuie alocați mai mulți bani, dar banii sănătății sunt în continuare puțini”, a spus Ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu a menționat că în următoarele zile vor fi făcute publice rezultatele Programului Național de Evaluare a Stării de Sămătate a Populației.

„Prin această Cartă oferim Ministerului Sănătății bazele pentru realizarea unei strategii în domeniul gestionării hepatitei, un sprijin real pentru îmbunătățirea vieții pacienților prin recomandările noastre care vizează creșterea gradului de depistare a afecțiunii, accesul la tratament, precum și monitorizarea pacienților pe termen lung. Hepatita C este o boală tratabilă și riscăm să pierdem timp prețios în fața unei epidemii tăcute. Indezul European al Hepatitei 2012 ne plasează pe locul 25 din 27 de state europene ca eficiență a sistemului în ceea ce privește controlarea hepatitei”, a spus Marinela Debu, președintele APAH-RO.

Aproximativ 600.000 de români infectați cu hepatita C, doar 40.000 tratați

În România nu există date oficiale cu privire la numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitei C (VHC). Cercetările epidemiologice recente arată, însă, că rata prevalenței este de 3,23%, printre cele mai ridicate din UE. Dintre cei circa 600.000 de români infectați, 80-90% au hepatită C în fază cronică, iar 400.000 nu știu că poartă acest virus.

În ultimii zece ani, 40.000 de români au beneficiat de tratament și doar jumătate au răspuns pozitiv la acesta. Pentru restul care au avut recăderi sau nu au răspuns la tratament, este disponibilă tripla terapie care costă, însă aproximativ 30-40.000 de euro per cură.

Vârsta medie a bolnavilor de hepatita C în România este de 48 de ani, aproape 70% dintre cei afectați plasându-se în intervalul de vârstă 40-60 de ani. O estimare a impactului negativ al bolii asupra productivității și produsului intern brut al României arată o pierdere anuală de 0,4% din PIB, ca urmare a prevalenței hepatitei C.

Cele mai frecvente căi de transmitere a VHC în țară sunt intervențiile stomatologice, procedurile chirurgicale, transfuziile de sânge și serviciile cosmetice, tatuaje și piercing.

La nivel mondial, între 150 și 200 de milioane de persoane suferă de hepatita C, alte 3-4 milioane de persoane fiind infectate în fiecare an.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.