Parteneriat Janssen – Universitatea de Medicină Yale pentru comunicarea datelor din studiile clinice

0

Johnson & Johnson a încheiat un acord cu Universitatea de Medicină Yale privind comunicarea datelor obținute din studiile clinice pentru a susține progresele știinției și ale medicinii, precum și dezvoltarea domeniului sănătății publice, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Acordul a fost realizat prin intermediul filialei Janssen Research and Development pentru  „Proiectul de Acces deschis la date”.

Este pentru prima dată când o companie colaborează cu o terţă parte, complet independentă, care va revizui cererile investigatorilor şi medicilor privind accesul la datele cu caracter anonim obţinute din studii clinice desfăşurate de Janssen, se arată în comunicatul respectiv. Yale University Open Data Access (YODA) Project va activa ca organism independent şi va lua decizia finală cu privire la comunicarea datelor din studiile clinice disponibile, rapoartele de studii clinice şi datele pacientului, fără identificarea acestuia.

„Comunicarea datelor cu caracter anonim din studiile clinice este esențială pentru îmbunătățirea  sănătății publice, pentru că aprofundează înțelegerea bolilor, extinde baza de cunoștințe necesare pentru dezvoltarea de noi tratamente și generează noi descoperiri și date mai complete pentru a permite luarea unor decizii mai bune în îngrijirea medicală a pacienților – în același timp protejând intimitatea și confidențialitatea pacientului”, a declarat Dr. Joanne Waldstreicher, Director Medical, Johnson & Johnson, adăugând că acest pas reprezintă un nou standard pentru comunicarea responsabilă și independentă a datelor clinice. 

Membrii YODA de la Universitatea de Medicină Yale vor putea contacta cercetătorii companiei Janssen pentru anumite clarificări. Aceştia vor selecta și numi un comitet extern independent format din experți care nu fac parte din compania Janssen pentru a ajuta în unele cazuri la evaluarea solicitărilor primite.

În plus, faţă de diseminarea datelor din studiile clinice pentru produse farmaceutice prin acordul încheiat cu YODA, Johnson & Johnson se angajează să comunice date din studiile sale clinice pentru evaluarea dispozitivelor sale medicale și a produselor de consum.

Totodată, Johnson & Johnson a lansat online un nou mecanism care să ofere asistenţă cercetătorilor în solicitarea accesului la datele din studiile clinice ale companiei. Cercetătorii pot depune o cerere pentru accesarea datelor din studii clinice privind produsele companiilor farmaceutice Johnson & Johnson accesând următorul link: www.clinicaltrialstudytransparency.com.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.