Pastă de dinţi cu agent de neutralizare al acizilor

0

În cadrul Expoziţiei de Echipamente şi Produse de Medicină Dentară DENTA, care are loc la Romexpo, compania Colgate a lansat o pastă de dinţi cu arginină, un aminoacid cu rolul de a determina neutralizarea acizilor generaţi de descompunerea zaharurilor. Astfel, rezultatele studiilor efectuate arată că această tehnologie reduce incidenţa cariilor cu 20% – pe o perioadă de doi ani – faţă de obişnuitele paste de dinți cu fluor.

Tehnologia PRO-ARGIN permite prevenţia cariei, concluzie fundamentată în urma a 8 ani de cercetare clinică asupra a 14.000 de pacienți. Studiile relevante au fost prezentate recent la Congresul Internațional de Medicină Dentară Transilvania, desfășurat la Cluj-Napoca, organizat de Colegiul Medicilor Dentiști Cluj și UMF „Iuliu Hațieganu”.

“Utilizarea argininei, care se găseşte în mod natural în salivă, reprezintă o nouă abordare în prevenirea cariei dentare prin neutralizarea acizilor rezultaţi din zaharuri în placa bacteriană, completând astfel rolul fluorului în prevenirea apariţiei cariei; este redusă demineralizarea şi este favorizată remineralizarea ţesuturilor dentare”, spune conf. univ. Ada Delean, UMF “Iuliu Hațieganu”.

Asist. univ. Cristian Funieru, autorul unui studiu publicat anul trecut într-o prestigioasă revistă internaţională, referitor la prevalența cariei dentare în rândul copiilor din București, arată că “75% dintre copiii între 10 şi 17 ani au carii, iar 64% au carii netratate”.

Studiul, derulat pe 1595 de copii din 74 de şcoli, a arătat că nivelul de educaţie mai ridicat din familie este direct proporţional cu starea mai bună a sănătăţii orale.

“Studiile asupra noii tehnologii adăugate fluorului arată o scădere semnificativă a incidenţei cariilor după 2 ani, scădere cu 20% mai mare decât prin folosirea pastei de dinţi ce conţine doar fluor. Rezultatul este comparabil cu reducerea observată în studiile de analiză a pastelor de dinţi cu fluor comparativ cu cele fără fluor și demonstrează că ar putea fi vorba despre o nouă descoperire revoluţionară în prevenirea cariilor”, a spus dr. Funieru.

Rezultatele unui studiu clinic extins, făcut în Thailanda pe 5000 de copii, indică o scădere cu 20% a incidenţei cariilor într-un interval de 2 ani. Studiul a evaluat eficacitatea anti-carie a două formule similare ale pastei de dinți Maximum Cavity Protection cu Agentul de Neutralizare a Acizilor din Zahararuri™ + Fluor, comparativ cu pasta de dinți cu fluor obișnuită (formulele având concentrația de 1450 ppm fluor, sub formă de NaF). La sfârșitul celor doi ani, cele două formule cu Agentul de Neutralizare a Acizilor din Zaharuri™ au indicat o reducere semnificativă a formării de noi cavități: cu 21,0% și 17,7% mai mare, comparativ cu o pastă de dinți obişnuită, cu fluor.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.