Patologia hepatică se menține semnificativă, deși prevalența este în scădere

0

Prevalența virusurilor hepatitice este pe un trend descrescător ca urmare a vaccinării noilor-născuți împotriva virusului hepatitic B introduse în 1995, însă patologia hepatică se va menține semnificativă încă 20 – 30 de ani, până prin 2020 – 2030, dat fiind timpul necesar evoluției bolii, a declarat dr. Laurențiu Micu, medic în cadrul Departamentului de Medicină Internă și Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni, în avanpremiera Congresului de Hepatologie.

Conform unui studiu făcut în 2008 asupra hepatitelor virale în sud-estul României de Asociația Română pentru Studiul Ficatului, al cărui președinte este prof. Mihai Voiculescu, șeful Departamentului de Medicină Internă și Nefrologie de la Institutul Fundeni, prevalența virusului hepatitic B este de 5,79% , iar cea a virusului hepatitic C de 4,26%.

În 2008 – 2009 studiul a fost extins incluzând un număr mai mare de pacienți din toate regiunile României, rezultatele fiind o prevalență a virusului hepatitic B de 6,4%, și a virusului hepatitic C de 5,4%.

Al 22-lea Congres Național de Hepatologie, al doilea Congres Româno-Francez și al treilea Curs Balcanic de Hepatologie se desfășoară între 26-29 septembrie la București, la aceste evenimente fiind așteptați peste 400 de participanți. Evenimentele sunt organizate de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și de Fundația “Acad. Marin Voiculescu”.

Scopul manifestărilor este atât de informare asupra noilor contribuții clinice și științifice în hepatologie, dar și de creare a unei platforme comune, balcanice, de informare și acțiune viitoare în acest domeniu, astfel încât și în sud-estul Europei să ajungem de la rata medie de prevalență (sub 8%) la o rată scăzută de prevalență (sub 2%), la fel ca în Europa de vest. Tot în acest context a fost creată și platforma www.balkanhep.eu, pentru integrarea informațiilor pe acest subiect din toate statele balcanice. Vaccinarea împotriva virusului hepatitic B este implementată și în celelalte state balcanice.

La evenimente participă nume importante ale hepatologiei din Turcia, Muntenegru, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Macedonia, Grecia, dar și specialiști din Franța, Italia, Statele Unite ale Americii.

În România peste 4500 de pacienți sunt tratați anual de hepatită B și hepatită C. Statisticile arată că în întreaga lume două miliarde de persoane au fost infectate cu virusul hepatitic B, între 350 și 400 de pacienți fiind infectați cronic. Anual sunt 4 milioane de cazuri acute și un milion de persoane mor anual ca urmare a virusului hepatitic B.

În ceea ce privește virusul hepatitis C, 170 de persoane sunt infectate cronic, din care 5 milioane în vestul Europei. Infecția cu virusul hepatitc C este prima cauză de transplant hepatic și prima cauză de cancer hepatic în Europa și a doua în lume.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.