Patologia respiratorie în practica medicală curentă

0

Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu va găzdui, în perioada 23-24 aprilie, cea de-a șasea ediție a simpozionului interdisciplinar “Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, organizat sub egida Societății Române de Pneumologie-Secțiunea de Tuberculoză. La eveniment sunt așteptați medici de familie, pneumologi, specialiști în chirurgie toracică, medicină de laborator, reabilitare medicală, boli infecțioase, oncologie, medicină internă, alergologie, precum și asistenți medicali.

„Multe din temele care vor fi abordate în acest an nu vor fi doar utile, ci şi valoroase rezultate ale unor experienţe personale sau de echipă relizate de către lectorii care vor conferenţia. Colaborarea strânsă cu alte discipline pe care o implică activitatea noastră ca pneumologi este relevată de participarea cu diverse teme a specialiştilor din chirurgie toracică, boli infecţioase, genetică medicală, medicină de laborator, oncologie. Tuberculoza pulmonară, maladie din păcate de actualitate, cu multiple probleme de diagnostic şi terapie, ocupă un loc important între temele de comunicare, punându-se accentul în special pe metodele rapide genetice de laborator ce vor deveni, sperăm, în viitor un standard în diagnosticul bolii. Datele actualizate de epidemiologie evidenţiază faptul că această boală încă rămâne pentru ţară noastră o provocare. Noutăţi importante, deşi o parte dintre ele, au din păcate acum pentru noi doar valoare teoretică, din cauza resurselor financiare limitate, vor fi comunicate în domeniul oncologiei medicale, terapiile moderne pentru cancerul pulmonar, care reprezintă viitorul în lupta cu această boală cumplită, din ce în ce mai prevalenţa în ţară noastră. Varietatea tematicii este susţinută şi de comunicările privind bolile obstructive şi interstiţiale, bolile pulmonare infecţioase nontuberculoase, suportul ventilator sau transplantul pulmonar. Cred că fiecare dintre noi (lectori sau participanţi) vom pleca de la acest simpozion cu ceva nou, utilitatea informaţiilor prezentate regăsindu-se ulterior în activitatea noastră medicală. Cred că reuşită unei astfel de manifestări constă în primul rând în împărtăşirea experienţelor profesionale ale fiecăruia dintre noi”, a declarat Prof. Dr. Constantin Marica, coordonatorul științific al evenimentului, președintele Secțiunii de Tuberculoză a Societății Române de Pneumologie (SRP) și Vicepreședinte SRP.

Programul este creditat pentru medici, asistenți și farmaciști. Taxele sunt cuprinse între 80-150 lei până pe 22 aprilie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.