Patru din zece români suferă de hipertensiune arterială

0

Patru din zece români suferă de hipertensiune arterială – o prevalență de 40,1%, ușor sub media europeană de 44%, potrivit studiului epidemiologic SEPHAR II din 2012, adus în discuție de medicii români în cadrul Campaniei Naționale „Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, lansată la iniţiativa Societăţii Române de Hipertensiune.  Prin intermediul acestei inițiative specialiștii fac apel la un control mai eficient al tensiunii.

„Hipertensiunea arterială este o boală perfidă, care evoluează lent, fără o simptomatologie precisă, dar care poate fi prevenită şi, foarte important, care este simplu de diagnosticat – prin măsurarea tensiunii arteriale, o acţiune care nu durează mai mult de câteva minute. Din păcate, românii nu sunt suficient de conştiincioşi să meargă la medic şi să-şi verifice valorile tensionale. Prin Campania Națională „Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” vrem să schimbăm această mentalitate prin atragerea atenţiei asupra rolului esențial al măsurării constante a tensiunii arteriale în diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale”, a declarat prof.dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății Române de Hipertensiune.

Anul acesta, campania debutează cu conferinţa-dezbatere „Managementul hipertensiunii arteriale – de la realități la perspective” privind problematica tensiunii arteriale crescute în România, care va avea loc la sala de şedinţe a Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, pe 16 mai 2014, începând cu ora 12.00. Pe 17 mai, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, va avea loc o acțiune de măsurare gratuită a tensiunii arteriale, în corturile special amenajate în curtea Spitalului Clinic Colțea, în zona Universitate. Bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă, 17 mai, 2014, între orele 10.00 – 20.00, pentru a-şi verifica valorile tensionale. Campania va continua cu alte două acţiuni de măsurare gratuită a tensiunii arteriale pe 4 iulie şi în perioada 20-21 septembrie, concomitent cu cea de-a treia ediţie a Congresului Societății Române de Hipertensiune. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, particpanţii la campanie vor primi şi sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arterială prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Aproape o treime din locuitorii planetei au hipertensiune arterială, iar jumătate dintre ei nu știu acest lucru, arată datele publicate de World Hypertension League. Mai mult, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că tensiunea arterială crescută este răspunzătoare de pierderea a 7,5 milioane de vieţi, ceea ce înseamnă 12,8% din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.